iPhone İçin Tasarlanmış En İyi 7 Eğitim ve Okuma Uygulaması

İster yeni bir dil öğrenmek olsun, ister okuma listenizi güncellemek ya da gece gökyüzünü keşfetmek; iPhone uygulamaları, App Store’a adım attıkları andan itibaren yeni şeyler öğrenme konusunda önemli yardımcılarımız oldu.

Bu liste, iPhone için geliştirilen en iyi eğitim uygulamalarını içeriyor. Uygulamalar, tasarımlarına, kültürel etkilerine ve kullanıcılar ile yarattıkları etkileşime göre sıralandı:

7. Feedly

feedly

 

Google, RSS (Rich Site Summary –  bir xml dosya formatı) okuyucusunu kaldırmadan uzun zaman önce Feedly, hantal ve kullanışsız RSS feed’lerinin akıllı telefonlarda güzel görünmesini sağlayan az sayıda uygulamadan biriydi. Bu uygulama, RSS feed’lerinin çirkin görünmek zorunda olmadığını kanıtlamakla kalmadı, aynı zamanda daha kullanışlı paylaşım araçları gibi, rakiplerine oranla daha fazla özellik de sundu. Sonrasında Google, 2013 yılında Reader kullanımına son verdi ve Feedly’nin verdiği hizmet, her zamankinden daha önemli hale geldi. Panik haldeki Reader kullanıcılarının yarısından fazlası, uygulamanın kapanmasından sonraki 48 saat içinde Feedly’nin kullanıcı kitlesine dahil oldu. Feedly böylece hem değerli RSS feed’lerimizi kurtardı, hem de yeni özellikler eklemeyi sürdürerek kitapkurtlarının okuma listelerine daha da bağlanmalarını sağladı.

6. Instapaper

instapaper

İnternet yılı açısından baktığınız zaman Instapaper, oldukça eski bir uygulama. İlk piyasaya sürüldüğü yıl olan 2007’de, web tarayıcıları için basit bir kitap ayıracı görevi görüyordu. Bir sonraki yıl ise App Store’a geçerek büyük bir sıçrama yaptı. Uygulama, basit arayüzü ve offline okuma özelliği sayesinde hızlıca pek çok kullanıcının favorisi haline geldi. Uygulamanın 10 dolar değerindeki premium verisyonu ise hands-free (ellerin serbest kaldığı sistem) kaydırma gibi ekstra özellikler barındıyor. Açıkçası bu versiyonun, paralı uygulamalar arasında gerçekten de başarılı olan ilk uygulama olduğu söylenebilir. An itibariyle üye olunduğu takdirde ücretsiz olan Instapaper, yıllar içerisinde Pocket ve Safari gibi pek çok çetin ceviz rakip ile karşılaşmış olsa da en iyi okuma uygulaması olarak şanını sürdürüyor.

5. Duolingo

duolingo

Her ne kadar hiçbir uygulama, yeni bir dil öğrenmeyi hiç çaba gerektirmeyecek kadar kolaylaştırmasa da, Duolingo’nun oyunlaştırılmış yaklaşımı, bunu hiç olmazsa sempatik hale getirmeyi başarabiliyor. Uygulama, size kelime hazinesi (vocabulary), okuma, yazma ve konuşma dersleri arasında rehberlik ederek ‘ödev’ hissi yaratmıyor. En güzeli ise uygulamanın tamamen ücretsiz olması. Reklam yok, uygulama içi satın alma zorunluluğu yok ve çoğu rakibinde olduğu gibi spamlı içerikler de çıkmıyor. Bir-iki dil ile bu işe girişmiş olsa da Duolingo, şu anda bir düzineden fazla dil opsiyonuna sahip. Yeni aldığı yatırım sayesinde ise halihazırda çoğunlukla Avrupa dillerini barındıran dil gamını zaman içerisinde artıracak ve genişletecek gibi görünüyor.

4. Pocket

pocket

Tıpkı Instapaper gibi, Pocket da güncel makaleler, videolar ya da fotoğrafları sonradan incelemek üzere kaydedebileceğiniz popüler bir uygulama. Metro veya tüneller gibi, özellikle Wi-Fi veya mobil internetin çekmediği ortamlarda içerik tüketmek için ideal bir araç. Orijinal ismi Read It Later (Sonra Oku) olan uygulamanın çıkış yılında 4.5 milyona yakın bir kullanıcı kitlesi vardı. Ancak uygulamanın asıl patlama noktası, 2012 yılında Pocket olarak yeniden markalaştırılması ve 3 dolar olan ücretinin sıfırlanmasıyla oldu. Bugün Pocket, 1.500’ü aşkın uygulama ile entegre edilebiliyor ve 17 milyondan fazla kayıtlı kullanıcısı var. Her ne kadar uygulama ücretsiz olsa da, aylık 5 dolar ücreti olan premium versiyonu, kalıcı bir kütüphane, derinlemesine (deep-diving) araştırma özelliği ve etiketleme gibi daha güçlü özellikler sunmakta.

3. Kindle

kindle

Amazon’un belki de bu zamana kadar yapmış olduğu en akıllı hareketlerden biri, dijital kitaplarınızı dilediğiniz platformda ve cihazda okuyabilmenizi sağlayan bir uygulama geliştirmek oldu. Tabii ki şirketin bu noktaya ulaşması uzun zaman aldı. Önce uygulamayı Windows ve Android için tanımladı. 2009 yılında ise iPhone için Kindle uygulamasını geliştirdi. Orijinal Kindle’ın kendisi gibi cihazlar, saatlerce okumak için ideal olabilir, ancak onları sürekli yanımızda taşıyamadığımız da bir gerçek. Bu nedenle tüm dijital kitaplarınıza anında erişim sağlayan bir Kindle uygulaması geliştirmek, bu noktada mükemmel bir adım oldu. Uygulama, bir Kindle cihazının sunduğu tüm özellikleri sunmakla birlikte renk seçenekleri ve kişiselleştirilmiş grafikler gibi ekstra özellikleri de beraberinde getiriyor. Ancak Kindle hesabınızdaki istisnasız her şeyin erişilebilir olmadığını belirtmekte fayda var; zira çoğu dergi üyeliği, uygulama üzerinde tanımlanamıyor.

2. Star Walk

star-walk

Star Walk hayatımıza 2010 yılında girdi ve astronomi tutkunlarına yıldız izleme konusunda hızlandırılmış bir kurs sunmuş oldu. Uygulama, iPhone’un GPS’ini, pusulasını ve jiroskopunu kullanarak, telefonu gece vakti gökyüzüne doğru tuttuğunuzda, görünürdeki tüm parlak cisimlerle ilgili bilgileri mükemmel bir tasarım eşliğinde sunuyor. Görsel, siz hareket ettikçe gerçek zamanlı olarak değişiyor ve dilediğiniz göksel parçaya ekran üzerinde dokunarak daha detaylı bilgi alabilmenizi sağlıyor. Aslına bakarsanız Star Walk, bir yıldız gözlemcisinin tam da hayalindeki uygulama. Eşsiz tasarımı, pek çok kopyasını da beraberinde getirdi ancak Star Walk, her zaman ilk ve belki de en iyi yıldız gözleme uygulaması olacak.

1. Google Translate

google-translate

Google Translate, aslında web ortamında bir çoğumuzun tanıdığı ve sıklıkla kullandığı bir araç. Ancak eğer iPhone uygulamasını kullanmıyorsanız, gerçekten çok şey kaçırıyorsunuz demektir. Uygulama, bir kelimenin anlamını öğrenmek veya gerçek zamanlı çeviri yapmak için kullanılan uygulamalar arasında açık ara birinci sırada. Uygulamaya bir dilde bir şeyler söyledikten sonra başka bir dilde tekrarlanmasını dinlemekten asla sıkılmayacağız gibi görünüyor. Uygulamanın en güzel yanı ise, Word Lens’ten edinmiş olduğu bir numara: İster bir kağıt parçası veya bir yol tabelası olsun, kamerayı herhangi bir metne doğru çeviriyorsunuz ve uygulama, bu yabancı dildeki metni anında İngilizce’ye çeviriyor. Her ne kadar söz konusu dil ile ilgili bölgenizde ne kadar destek sağlandığına bağlı olarak kullanılabilirliği kısıtlı olsa da, şu an için yanından geçebilecek bir uygulama olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Etiketler