
Apple, bellek çipi maliyetlerindeki sert artış ve fiyat zamlarının tüketici talebini baskıladığı gerekçesiyle, yeni piyasaya sürdüğü iPhone 18 Pro ve iPhone 18 Pro Max için bazı tedarikçilerine bileşen üretimini azaltma talimatı verdi. Nikkei Asia cuma günü bu bilgiyi aktardı.
Nikkei’nin konuya aşina birden fazla kişiye dayandırdığı habere göre iPhone üreticisi, eylül ayı başından bu yana sevkiyat konusunda daha temkinli davranıyor. Ekim ayı bileşen siparişleri, başlangıçta talep edilen miktara kıyasla en az yüzde 15 oranında düşürüldü.
Reuters haberi bağımsız olarak doğrulayamadı. Apple, mesai saatleri dışında yapılan Reuters’ın yorum talebine hemen yanıt vermedi.
Teknoloji şirketleri yapay zekâ veri merkezlerini beslemek için gelişmiş çip üretim kapasitesini ve bellek çiplerini hızla satın alıyor. Bu durum, hem arz sıkıntısına hem de fiyat artışlarına yol açıyor. Bu gelişmelerin, bu yıl hem kişisel bilgisayar hem de akıllı telefon pazarını küçültmesi bekleniyor.
Apple, haziranda iPad ve MacBook fiyatlarını artırmıştı. Şirket, yapay zekâ sektörünün veri merkezi yatırımlarının tetiklediği bellek ve depolama çipi maliyetlerindeki sert yükselişin etkilerinden müşterilerini artık koruyamayacağını belirtmişti.
Nikkei’ye göre cihaz talebi ağustos sonundan ekim ayına kadar daha zayıf seyretti. Ancak bunun nedeni, Apple’ın iPhone modelleri için lansman takvimini değiştirmesi olabilir.
Apple geçen ay amiral gemisi akıllı telefonunun yeni neslini tanıttı. iPhone 18 Pro ve 18 Pro Max, katlanabilir telefon Duo ile birlikte duyuruldu.
iPhone 18 Pro ve Pro Max’in başlangıç fiyatları sırasıyla 1.199 dolar ve 1.299 dolar. Bu fiyatlar, iPhone 17 Pro ve Pro Max’in başlangıç fiyatlarına göre 100 dolar daha yüksek.
iPhone’lara ve diğer ürünlere daha fazla yapay zekâ özelliği eklendikçe Apple’ın yüksek performanslı belleğe olan talebi arttı. Bu durum, küresel tedarik sıkıntısı ortamında tedarikçilerin stratejik rolünü güçlendiriyor.