
Bakanlıklar ve VW tarafından yapılan açıklamalara göre Volkswagen CEO’su Cuma günü Çin’in sanayi ve ticaret bakanlarıyla yaptığı görüşmelerde serbest ve adil ticaret, küresel ekonomi ve teknoloji konularını ele aldı.
“Küresel ekonomik gelişme ana konulardan biriydi. Açık pazarlar arasında serbest ve adil ticaret, büyük zorlukların yaşandığı bu aşamada büyük önem taşıyor” dedi.
Avrupa Birliği ve Çin, Avrupa Komisyonu tarafından Çin yapımı elektrikli araçlara uygulanması önerilen gümrük vergileri konusunda gergin müzakereler yürütürken, Çin bir yandan diğer mallara yönelik kısasa kısas soruşturmalar açıyor, diğer yandan da AB’yi önlemlerinden vazgeçmeye çağırıyor.
Volkswagen de dahil olmak üzere Almanya’nın otomobil endüstrisi, en büyük pazarlarından birinde misilleme yapılmasından korkarak tarifelere yüksek sesle karşı çıktı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Çin, VW’nin Çin’deki varlığını derinleştirmesini memnuniyetle karşıladı.
Açıklamada iki tarafın ayrıca otonom sürüş ve yapay zeka gibi teknolojiler için çerçeve koşulları hakkında konuştuğu belirtildi.
Almanya ve Çin geçtiğimiz ay, Avrupa’daki güvenlik endişeleri ve Çin’deki yabancı firmalara yönelik kısıtlamalar nedeniyle tartışmalı bir konu olan otomobil üreticilerinin Almanya’ya veri aktarımını sağlamak amacıyla sınır ötesi veri transferlerinin nasıl ele alınacağına ilişkin bir niyet beyanı imzaladı.