Rusya Yaptırımlara Karşı Koymak İçin Uluslararası Ticarette Kripto Ödemelerine İzin Verecek

Rus milletvekilleri Salı günü, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından uygulanan Batı yaptırımlarını aşma çabalarının bir parçası olarak, işletmelerin uluslararası ticarette kripto para birimlerini kullanmasına izin verecek bir yasa tasarısını kabul etti.

Yasanın Eylül ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor ve yeni yasanın destekçilerinden biri olan Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, kripto para birimlerindeki ilk işlemlerin yıl sonundan önce gerçekleşeceğini söyledi.

Rusya, Çin, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi büyük ticaret ortaklarıyla uluslararası ödemelerde, bu ülkelerdeki bankaların Batılı düzenleyicilerin baskısı altında daha temkinli hale gelmesinin ardından önemli gecikmelerle karşı karşıya kaldı.

Parlamentonun alt kanadı Duma’nın başkanı Anatoly Aksakov milletvekillerine yaptığı açıklamada “Finans alanında tarihi bir karar alıyoruz.” dedi.

Yeni yasa uyarınca merkez bankası kripto para ödemeleri için yeni bir “deneysel” altyapı oluşturacak. Altyapının detayları henüz açıklanmadı.

Yasa, kripto para madenciliği ve diğer dijital varlıkların dolaşımına ilişkin düzenlemeleri de içeren bir paketin parçası. Yeni yasa, Rusya içinde kripto para ödemelerine yönelik mevcut yasağı kaldırmayacak.

Merkez bankası, ödemelerdeki gecikmelerin Rus ekonomisi için büyük bir sorun haline geldiğini ve 2024’ün ikinci çeyreğinde Rus ithalatında %8’lik bir düşüşe yol açtığını söyledi.

Rusya’nın ticari ortaklarının para birimlerine geçme ve gelişmekte olan ekonomilerden oluşan BRICS grubu içinde alternatif bir ödeme sistemi geliştirme çabalarına rağmen, birçok ödeme hala dolar ve avro cinsinden yapılıyor ve uluslararası SWIFT sistemi üzerinden gerçekleştiriliyor.

Bu da Rusya ile ticaret yapan ülkelerdeki bankaları ikincil yaptırım riskine maruz bırakarak uyum prosedürlerini sıkılaştırmaya zorluyor.

“İkincil yaptırımların riskleri arttı. İthalat ödemelerini zorlaştırıyorlar ve bu da çok çeşitli malları ilgilendiriyor” diyen Nabiullina, ödeme gecikmelerinin tedarik zincirlerinin uzamasına ve maliyetlerin artmasına neden olduğunu vurguladı.

Etiketler