İsveçli Spotify Perşembe günü, yeni bir vergi nedeniyle Fransa’daki fiyatlarını artıracağını ve verginin amaçlanan hedefe hizmet etmeyeceğini belirtti.
Geçen yıl hükümet, müzik yaratımını finanse etmeye yardımcı olmak amacıyla bu yıldan itibaren streaming şirketlerinin Fransa’da elde ettiği gelirlerine %1.2 vergi koyma kararı aldı.
İsveçli grup yaptığı açıklamada, “Spotify, hükümeti bu vergiyi eklemekten kaçınmaya teşvik etmek için çok çalıştı ancak ne yazık ki ilerlemeye karar verdiler.” dedi.
“Açıkça söylemek gerekirse, tüm Fransız kullanıcılar abonelik planı ücretlerinin arttığını görecek. Fransız kullanıcılar artık Avrupa Birliği genelinde en yüksek abonelik ücretlerini ödeyecek.”
Spotify, fiyat artışının boyutunun daha sonraki bir aşamada açıklanacağını söyledi.
Spotify, açıklamasında verginin yanlış yönlendirilmiş olduğunu ve müzik yaratımına yardımcı olmayacağını belirtti.
Fransa Ulusal Müzik Merkezi’ne atıfta bulunarak, “Bu sadece dinleyicilerin zararına olacak ve ek bir aracı yaratacak: CNM.” dedi.
Hükümet, hükümetin bu yıl yaklaşık 15 milyon avro (16,35 milyon dolar) toplamasını umduğu verginin, CNM’nin müzik endüstrisine verdiği desteğe katkıda bulunacağını, yeni ortaya çıkan sanatçılara ve yurt dışına açılmaya çalışan Fransız sanatçılara yardımcı olacağını söyledi.
CNM başkanı Jean-Philippe Thiellay, Spotify’ın eleştirisini reddetti.
Geçtiğimiz yıl France Musique radyosuna verdiği bir röportajda verginin “faaliyetleri devlet tarafından güvence altına alınan CNM’yi finanse etmeyeceğini, ancak yaratımı ve çeşitliliği finanse edeceğini” söyledi. “Bu verginin yüzde 100’ü sektöre yeniden enjekte edilecek.”