Çin 2026 Yılına Kadar 25 Milyon Sanal Gerçeklik Cihazı İhraç Etmeyi Hedefliyor

Çin, 2026 yılına kadar 350 milyar yuan (48,20 milyar $) değerinde 25 milyondan fazla cihaz ihraç etmeyi hedeflediği, sanal gerçeklik hakkındaki ilk eylem planını Salı günü yayınladı.

Pekin’de Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı öncülüğündeki beş bakanlık tarafından yayınlanan belge, sanal gerçekliği ülkenin 14. Beş Yıllık Planı kapsamında, dijital ekonomi için kilit bir endüstri olarak sınıflandırdı.

Belgede, sanal gerçeklik tanımına artırılmış gerçeklik ve karma gerçeklik de dahil ediliyor.

Bu ilk eylem planı Pekin’in sanal teknolojide dünyaya liderlik etme tutkusunu yansıtırken konuya ilişkin ayrıntılı hedefler de belirliyor.

Açıklamada 25 milyon cihaz hedefinin şu an ile 2026 yılları arasındaki yıllık sevkiyatları mı yoksa toplam sevkiyatları mı ifade ettiği belirtilmedi.

Araştırma firması IDC, Çin’in bu yılın ilk yarısında yarım milyondan fazla sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik cihazı gönderdiğini söyledi.

Plan aynı zamanda bakanlıkların içine donanım ve yazılım satışlarını da dahil ettiği endüstrinin toplam değerini 350 milyar yuan’ın üzerine çıkarmayı da içeriyor.

Plana göre Çin’in 2026 yılına kadar 100 çekirdek (core) şirket yetiştirmesi ve sektör için 10 kamu hizmeti platformu oluşturması gerekecek.

Devlet destekli düşünce kuruluşu Çin Bilgi ve İletişim Akademisi Salı günü yayınladığı raporda, Çin’in eylem planına yönelik motivasyonunun, ABD ve Güney Kore hükümetlerinin sanal gerçekliği önemli bir endüstri olarak tanımlamaları bağlamında görülmesi gerektiğini belirtti.

Raporda ayrıca hızla sanal gerçeklik fırsatlarının peşine düşen, Meta, Microsoft, Apple, Google ve Tencent gibi küresel teknoloji devlerine de atıfta bulunuldu.

Etiketler