
Financial Times’a göre Visa, İngiltere ve AB arasındaki sınır ötesi işlemlerde takas komisyonlarını artırmak için Brexit’i fırsata çevirmeye başlayacak. Bu hamle, ödemeler devinin banka kartı (debit card) işlem yönlendirmesindeki olası rekabete aykırı uygulamalar hakkında ABD Adalet Bakanlığı tarafından açılan bir soruşturma ile karşı karşıya kaldığı sırada gerçekleşti.
Brexit’ten önce, İngiltere’deki satıcılar ve kart sahipleri, Avrupa Komisyonu tarafından kredi kartı takas komisyonlarında uygulamaya konulan % 0,3’lük bir üst limit avantajından yararlandı.
Ancak Financial Times, kaynaklara dayanarak, ülkenin Avrupa Birliği’nden çekilmesiyle Visa’nın ekim ayı itibarıyla çevrimiçi ve telefonla satın alma ücretlerini % 1,5’e çıkaracağını belirtiyor. Banka kartı ödemelerinin ücreti de % 0,2’den % 1,15’e yükselecek.
Artış, Mastercard tarafından daha önce duyurulan ve tüm partilerden oluşan parlamento grubuna Adil İşletme Bankacılığı konusunda başkanlık eden milletvekili Kevin Hollinrake’in “akıllara fırsatçılığı getirdiğini” söylediği geniş çapta öfke uyandıran bir hareketi yansıtıyor.
Financial Times ayrıca Visa’nın hem Temmuz 2022’den itibaren İngiltere-AB işlemlerinde işlem ücretlerini arttıracağını ve hem de Nisan 2022’den itibaren İngiliz şirket kredi kartlarını kullanarak yapılan yurt içi ödemeleri için daha fazla ücret talep edeceğini belirtiyor.
Haber, Visa’nın ABD’deki takas komisyonu değişikliklerini, işletmelere Covid-19 salgınından çıkarlarken yardımcı olmak için erteleyeceğini söylemesinden kısa bir süre sonra geldi.
Bu sırada Wall Street Journal, Adalet Bakanlığı’nın antitröst kolunun, Visa’nın satıcıların banka kartı işlemlerini daha ucuz ağlar üzerinden gönderme kabiliyetini kısıtlayıp kısıtlamadığını incelediği için veri topladığını bildirdi.
Soruşturmanın çevrimiçi işlemlere odaklandığı bildiriliyor, ancak mağaza içi ödemeler hakkında da araştırmalar yapılıyor.
Ocak ayında Visa, Adalet Bakanlığı’nın çevrimiçi banka kartı işlemleri ile ilgili rekabet endişeleri üzerine birleşmeyi engellemek için dava açmasının ardından 5,3 milyar dolarlık Plaid satın alımından vazgeçmek zorunda kaldı.