Bilim, Laboratuvar Ürünü Tahta Üretimi İçin Harekete Geçiyor

Laboratuvar ortamında yetiştirilmiş tahta, ağaç kesmeye göre daha verimli ve çevre dostu bir alternatif olabilir ve bu süreci tam olarak geliştirmek kereste endüstrisinde devrim yaratabilir.

ABD’deki MIT üniversitesinde bir grup araştırmacı, bitki hücrelerinden tahta yetiştirmeye öncülük ediyor. Süreç, bilim insanlarının hayvan hücrelerinden et yetiştirme şekliyle benzerlik gösteriyor. İlk olarak, bir zinya bitkisinin yapraklarından canlı hücreler çıkarılıyor ve hücrelerin büyüme ve çoğalmasını destekleyen bir besin çözeltisine yerleştiriliyor. Daha sonra hücreler, iki çeşit hormon eklenmiş bir jele taşınıyor. Araştırmacılar, bu hormonların seviyelerini ayarlayarak hücrelerde tahtaya sertlik özelliğini veren lignin üretimini kontrol edebiliyor.

MIT araştırmacıları hücreleri mikroskop altında incelediklerinde, jeli iskele olarak kullandıklarını, sert, tahta benzeri yapılar oluşturduklarını gözlemlediler. Bu sadece bir laboratuvarda tahta yetiştirme olasılığını göstermekle kalmıyor, aynı zamanda iskeleye bağlı olarak ona farklı şekiller verme ihtimalini de gösteriyor. Araştırmacı Luis Fernando Velásquez-García, “Bitki hücreleri, uyarıldıkları takdirde herhangi bir şey haline gelebilmeleri bakımından kök hücrelere benzerler.” diyor.

Gerçek bir etki yaratmak için bir sonraki adım, sürecin hem ağaçlarınkiyle karşılaştırılabilir kalitede hem de üretimi ekonomik olan tahtayı üretmek için nasıl büyütüleceğini bulmak.

Velásquez-García, MIT News’e “Bu malzemeleri elde etme şeklimiz yüzyıllardır değişmedi ve çok verimsiz. Bu, tüm bu verimsizliği atlatmak için gerçek bir şans.” dedi.

Diğer bir yandan, laboratuvarda yetiştirilen tahtayı oluşturma sürecinin çevre için gerçekten ağaç kesiminden daha iyi olup olmadığını henüz bilmiyoruz.

Etiketler