Uzaktan Çalışılan Bir İşe Girmek İçin Sahip Olmanız Gereken 5 Beceri

Daha fazla şirketin ekiplerini uzaktan çalışmaya teşvik etmesiyle, yöneticiler ve çalışanlar da evden çalışmanın farklı bir beceri seti gerektirdiğini ilk elden öğrenmiş oldu. Ve şu anda işe alım yapan şirketler, evden çalışabilmek için gerekenlere sahip olduklarını gösterebilecek çalışanlar arıyor.

Addison Group’un iç işe alım direktörü Claudia Johnson “İş ararken, işe alım yöneticilerine uzaktan görüşme sürecine uyum sağlayabildiğinizi göstermek, diğer adaylar arasında dikkate değer bir izlenim bırakmanın anahtarı olacak.” diyor.

İşte uzaktan çalışanların sahip olması gereken ve bir işverene iyi bir çalışan adayı olduğunuzu kanıtlayabileceğiniz 5 beceri:

Organizasyon

Michigan State Üniversitesi İnsan Kaynakları ve Çalışma İlişkileri Okulu’nda lisansüstü programları doçenti ve direktör yardımcısı Angela Hall; evden çalışırken organizasyon ve planlama becerilerinizde daha disiplinli olmanız gerektiğini söylüyor. “Dikkat dağıtan şeyler olmasına rağmen bir program ayarlamanız ve çalışmanız gerekir.” diyor.

Hall, iş haftasının başındayken her şeyin yolunda gitmesi amacıyla hedefler koymanızı öneriyor. “Herhangi bir şeyin ne kadar süreceğini bilmek deneme yanılma gerektirebilir.” diyor. “Bir ofiste tamamlanması uzun zaman alabilecek şeyler evde daha hızlı olabilir veya tersine bazı şeyler evde daha uzun sürebilir.”

Hall, evde çalışırken kendiniz için nasıl bir program hazırladığınızdan yapacağınız iş görüşmesi sırasında bahsederek, bu becerilerinizi gösterebileceğinizi söylüyor. “Uzaktan yapmış olmasanız bile; uzun vadeli bir projenizden, kendi kendinizi yönetmeniz ve organize etmeniz gereken bir zamandan bahsedebilirsiniz. Kendi kendine yönetim ve kendi kendine organizasyon, uzaktan çalışırken çok önemli.”

Teknik Uzmanlık

Uzaktan iş siteleri Remote.co ve Flexjobs’ın kariyer geliştirme müdürü ve koçu Brie Weiler Reynolds; uzaktan işe alım yapan yöneticilerin, tipik uzaktan iletişim ve uzaktan işbirliği araçlarına aşina olan kişileri tercih ettiğini; çünkü çalışanların yeni bir işe bu şekilde çok daha hızlı adapte olabileceklerini söylüyor. “Anlık mesajlaşma, video ve web konferansı, proje işbirliği ve belge paylaşım araçları en yaygın olan araçlar.” diyor.

Çalışanların her uygulama veya teknoloji türü hakkında derin bilgiye sahip olmaları gerekmese de, yeni araçları denemek ve kullanmak konusunda rahat olmaları gerekiyor.

Hall “Uzaktan çalışmanın gerektirdiği hızlı çözümlerle düşünmeniz gerekecek.” diyor. “Belge imzalamak veya posta teslim almak gibi şeyler için bile; çünkü bu görevlerin artık dijital araçlarla yapılması gerekecek.”

Johnson; çoğu görüşmenin telefon veya video ile uzaktan gerçekleştirilmesi nedeniyle, kullanılan araçlar açısından hazırlıklı ve tecrübeli olmanın teknolojiye uyum sağlama yeteneğinizi göstermenizi kolaylaştıracağını söylüyor.

“İyi bir sanal ilk izlenim bırakmanın en iyi yolu, bu yeni süreçlere adapte olabileceğinizi göstermektir.” diyor. “Skype veya Zoom gibi ihtiyacınız olan tüm araçların görüşmeden önce doğru şekilde kurulduğundan ve iyi çalıştığından emin olun. Güvenilir, hazır ve esnek bir aday olduğunuzu gösterin. Bunlar, uzaktan çalışırken üretken ve profesyonel olma yeteneğinizi işverenlere gösterir.”

İşbirliği

Fiziksel olarak yakın olduğunuz için ofis ortamında olduğunuzda işbirliği yapmak daha kolay. Uzaktan çalışırken ise, iş arkadaşlarınızla ve patronunuzla bu ilişkiyi sürdürmek için başarılı bir şekilde bağlantı kurmanız gerekiyor.

Hall “İşbirliği, bağlantınız koptuğunda sahip olabileceğiniz en zor becerilerden biri.” diyor. “Uzaktan işbirliği yapmak için ekibin günlük veya haftalık check-in’lerle bağlantıda kalması önemli. Takımlar, kendi içlerinde samimi ve uyumlu bir ilişkileri olduğunda çok daha iyi performans gösterir. Ne kadar çok paylaşımda bulunursanız, ekibin verimliliği ve performansı o kadar iyi olur. İyi bir patron, çalışanların daha iyi ve içten katılımını sağlar.”

İşe alım sürecinde, uzaktan bir ekibin parçası olduğunuz projeleri paylaşarak bu beceriyi gösterin. Coğrafi olarak dağınık bir grupla nasıl çalıştığınızı açıklayın. Ve üstesinden geldiğiniz tüm zorlukları paylaşın.

İletişim

%100 olarak uzaktan çalışılan siber güvenlik şirketi Offensive Security’nin CEO’su Ning Wang, uzaktan çalışanların, ilerleme sırasında iletişim gerektiren süreçlerde herkesin birbirini güncel tutması gerektiğini söylüyor. “Bir ofis ortamında, mutfakta biriyle karşılaşabilir ve proje durumu hakkında konuşabilirsiniz.” diyor. “Uzak ortamda; bu yapılandırılmamış ve eşzamansız bir yazılı iletişim yoluyla yapılır.”

Uzaktan çalışmalar için masaüstü yazılımlar sunan LogMeIn’in insan kaynakları sorumlusu Jo Deal, her e-posta, sohbet ve video konferansın etkili olması gerektiğini söylüyor. “Sorunları net bir şekilde açıklayan, soru soran ve fikirler sunan çalışanlar; hem kendilerinin hem de takımlarının üretkenliğini ve verimliliğini artırır.” diyor.

Deal, adayların bu becerileri potansiyel bir işverenle ilk temaslarından itibaren göstermelerini öneriyor. “Net bir özgeçmiş ve ön yazı hazırlayın, tepkilerinizde seviyeli ve sade olun, ve görüşmenizdeki sorulara tamamen düşünmeden cevaplamak için aceleci olmayın.” diyor. “Yazılı örnekler, takım arkadaşlarından övgüler veya daha önce uzak takım arkadaşlarınızla tamamladığınız projeler varsa; bunların tümü stratejik bir iletişimci olma yeteneğinizi gösterebilir ve potansiyel işverenlerle paylaşmaya değer olabilir.”

Motivasyon

Wang, uzaktan çalışanların işlerin yapılması için sürekli olarak hatırlatma yapılmadan, izlenmeden veya durum güncellemesi yapmaları istenmeden proaktif olması ve inisiyatif alması gerektiğini söylüyor. “Bir ofis ortamında yöneticiniz yanınızda oturabilir ve sizi gün boyunca izleyebilir veya size yardımcı olabilir. Uzak bir ortamda, kişinin çok daha bağımsız bir şekilde kendi başına bir şeyler yapabilmesi gerekir.”

Hall, uzaktan çalışanların kendiliğinden başlayan kişiler olması gerektiğini söylüyor. “Bu kişi çok fazla yönlendirme gerektiriyor mu? Bu kişi teslim tarihlerine uyuyor mu? Bu kişi hedefler belirleyip onlara ulaşabiliyor mu? İşverenler bunları öğrenmek ister.” diyor. “İşverenler, genellikle çalışanın bir projeye nasıl yaklaşacağını varsayımsal durumlar içerisinde soran davranış temelli sorularla görüşmeleri yapılandırır.”

İşinizi yapmak için kullandığınız yöntemleri ve sistemleri de içererek, cevabınızın motivasyonunuzu da gösterdiğine emin olun. Hall “’Bu durumda yapacağım şey budur’ diyebilirsiniz.” diyor. “Bir görevi nasıl yapılandıracağınızı ve önemli çalışmalara nasıl öncelik verdiğinizi paylaşın. İşverene işleri nasıl hallettiğinizi gösterin.

Etiketler