Muz Liflerinden Yapılan Hijyenik Pedler Doğada Çözünebiliyor

Kadın sağlığını hedef alan startupların sayısı giderek çoğalıyor. Şimdi de Hindistan merkezli Saathi, hijyenik ped atıklarına sürdürülebilir bir çözüm getiriyor.

Saathi, muz bitkilerinin saplarını kullanarak kadınlar için doğada çözünür hijyenik ped geliştirdi. Bu lifler oldukça emici ve yoğun akımlarla baş edebiliyor. Bitki bazlı olduklarından dolayı atık pedler, 6 ay içinde doğada çözünüyor. Buna ek olarak, pedler sadece doğal ürünler içeriyor. Adet pedleri genellikle beyazlatıcı gibi kimyasallar ile plastikten ve diğer olası tahriş edici maddelerden yapılıyor.

Muz sapı lifleri genellikle meyvenin toplanmasından sonra atılır. Saathi, saplar için çiftçilere ödeme yapıyor ve daha önce sadece atık olan bir şeyden gelir kaynağı sağlıyor. Saathi, kırsal alanlardaki kullanıcılar için pedlere ödenek sağlamak üzere satışlardan elde edilen geliri kullanıyor. Girişimin gerçekleştiği Jharkand gibi Hindistan’ın kırsal bölgelerindeki kadınlar, adet ürünlerine erişemediklerinden dolayı utanç verici durumlar yaşıyor ve çalışma günlerini kaybediyor. #OneMillionPads adlı girişim, şirketin websitesi aracılığıyla bağış topluyor. Saathi pedlerinin sekizli paketinin fiyatı 224 Hindistan rupisi (17,5 TL).

Tek kullanımlık sağlık ürünleri, doğada çözünmeyen atıkların önemli bir kısmını oluşturuyor. Etkisi kanıtlandığı takdirde kullanıcılar genellikle doğada çözünen veya yeniden kullanılabilir alternatifleri denemeye istekli oluyor. 

Etiketler