
Cumartesi öğleden sonra Whole Foods’ta uzun bir sırada beklemekten daha sinir bozucu çok az şey vardır. Neyse ki çok yakında buna tatlı bir çözüm bulanacak gibi görünüyor.
İmdada Alexa mı yetişecek dersiniz? Belki de. Amazon Cuma günü yaptığı açıklamada gıda zincirini 13.7 milyar dolarlık bir anlaşma ile satın almayı planladığını duyurdu.
Pekiyi Amerika’nın en büyük online perakendecisi neden gıda sektörüne girmek istesin ki?
İşin aslı şu ki Amazon gıda sektöründe çok uzun zamandır bir ayak izi bırakma planları yapıyor. Pek çok ABD tüketicisi kıyafet ve elektronik cihazlar gibi ürünlerin büyük bir kısmını internet üzerinden alırken gıda henüz “brick-and-mortar” alışverişin en son kalelerinden biri olarak görünüyor.
Amazon nihayesinde bu tabuyu kırarak yapay zeka, tüketici profilleri ve drone ile teslimat gibi karmaşık teknolojilerle oyuna girmeyi planlıyor. Bir düşünsenize: Çılgın sıraların olmadığı bir Whole Foods. Ne dünya ama!
Kasa yok, sıra yok
Amazon, Aralık ayında Amazon Go konseptini tanıttığında aslında uzun sıralara bir son vermek için kullanacağı yüksek teknolojileri tüketicilere sunmuştu.
Bu konsept çerçevesinde müşteriler markete giriyor, istedikleri ürünleri seçiyor ve doğrudan dışarı çıkıyor. Sıra yok. Kasa yok. Kayıt yok. Giriyorsunuz ve çıkıyorsunuz. Başka bir deyişle Whole Foods alışveriş deneyiminin tam aksi.
Amazon’un tanımıyla bu konsept bilgisayarlı görsellemeye, derin öğrenme teknolojilerine ve sensörlere dayanıyor. Bu sensörler mağazadaki her bir ürünün takip edilmesini sağlıyor. Teknolojinin şu an için halen geliştirilmeye ihtiyacı var, zira konsept mağazasında yürütülen testlerde pek çok sorun çıkmaya başladı bile.
Yine de Amazon Go, şirketin brick-and-mortar mağazalarına getirmek istediği kusursuz işlem süreci ile ilgili fikir sahibi olmamıza vesile oluyor demek mümkün. Neticede Amazon insanların Amazon mağazalarından ürün satın alma işlemini kolaylaştırmak istiyor. Aslına bakarsanız bu işlemler tek tık ile online mağazadan satın alma gerçekleştirmeye benziyor; sadece gerçek dünyada da işe yarayacak halde tasarlanmış.
Bununla birlikte şirket büyük bir ihtimalle çevresindeki cihazlarından da faydalanarak mağazalarında daha fazla satış yapmaya hedefleyecek. Mesela geçtiğimiz günlerde tanıtılan Dash Wand ürünü, ses komutları kullanarak ya da evinizde bulunan ürünlerin barkodlarını tarayarak alışveriş sepetinize ürün eklemenizi sağlıyor.
Amazon Echo’nun da benzer bir alışveriş listesi özelliği var. Satın almanız gereken ürünlerin listesini tutabiliyor ve diğer tüm Amazon cihazlarınızda bu listeyi senkronize edebiliyor. Sonrasında akıllı hoparlörü kullanarak dilediğiniz ürünü sipariş edebiliyorsunuz.
Aynı şey tek bir düğmeye basarak daha fazla ev gereci sipariş vermenize imkan tanayan Amazon Dash için de geçerli. Tüm bu cihazların amacı aslında alışveriş listelerinizi senkronize etmek ve nihayatinde bu alışverişleri Amazon üzerinden gerçekleştirmenizi sağlamak. İşin en güzel kısmı ise markete gidip aslında hiç de ihtiyacınız olmadığı ürünlerin bulunduğu raflar arasında gezinmek zorunda kalmamanız.
Drone Foods
2013 yılında Amazon CEO’su Jeff Bezos ilk defa teslimat dronelarını tanıtmıştı. Bu tür teslimat dronelarının 400’den fazla Whole Foods şubesinde aktif olarak çalışacak olmasını hayal etmek güç değil.
Whole Foods gibi yerel marketlerden drone kaldırmak, kapılara ulaşmayı daha hızlı hale getirecek ve droneların zayıf noktası olan yolculuk mesafesi sorununu da ortadan kaldırmış olacak. İlk başarılı tanıtımında Amazon teslimatı droneu sadece 1 kilometre uçabildi. Tabii bu Whole Foods mağazalarında bir sorun yaratmayacağa benziyor.
İşin aslı şu ki bahsettiğimiz tüm bu teknolojiler aslında alışveriş deneyiminizi kişiselleştirmek ve özelleştirmek için geliştiriliyor.
Uzak gelecekte ise Whole Foods mağazalarının birer showroom haline geleceğini hayal etmek güç değil. Whole Foods’da oluşan inanılmaz sıralar büyük bir ihtimalle son bulacak ve ürün satın almak çok daha kolay hale gelecek. Bu sırada Amazon ise satın almaktan hoşlandığınız şeylerin detaylı bir profilini çıkartıyor olacak.
Kulağa biraz korkutucu gelebiliyor ancak Whole Foods’ta bir saate varabilen sırada bekleme çilesinden kurtulabilmek için gizliliğimizin küçük bir parçasını feda etmeye hazırız.