Çeşitli kaynaklara göre Amazon, Ortadoğu’nun online alışveriş pazarının en bilinen isimlerinden biri olan Dubai temelli Souq.com’u satın alma kararı aldı.
Tüketici elektroniği, ev eşyaları ve benzeri ürünler satan Souq.com, Arap dünyasının en büyük e-ticaret firması olarak biliniyor.
Souq.com, Amazon’a genç ve teknoloji düşkünü popülasyon sayesinde e-ticaretin hızla geliştiği bir bölgenin uzmanlığını sunmayı vaat ediyor. Kuveyt, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri akıllı telefon penetrasyonunun en yüksek olduğu pazarlar arasında yer alıyor.
Henüz ne Amazon’dan, ne de Souq.com’dan konu ile ilgili herhangi bir yorum gelmiş değil.
Bu bilgiyi sağlayan kaynaklar, anlaşmanın fiyatı konusunda da herhangi bir açıklama yapmadı. Şirket 2005 yılında kurulduğundan beri toplam 425 milyon dolar yatırım almış. Geçtiğimiz yıl yapılan son yatırım turunda şirketin değeri 1 milyar dolar olarak belirlenmişti. Çeşitli kaynaklara göre anlaşmanın bedeli bu rakamdan daha düşük olacak.
Yine de bu anlaşma çoğu zaman satın alma gerçekleştirmek yerine kendi operasyonlarını inşa etmeyi tercih eden Amazon için büyük bir olay. Amazon’un bugüne kadar yapmış olduğu en büyük yatırım, 2014 yılında 970 milyon dolara satın aldığı canlı oyun ağı Twitch olmuştu.
Yine farklı kaynaklara göre Amazon’un Ortadoğu’da yeterli sayıda personeli ve operasyonlarını sürdürmek için gerekli altyapısı yok, bu da satın almayı şirket için çok daha cazip bir hale getiriyor.
Alışverişte Yüksek Fiyatlar
Anlaşma sürecinde Goldman Sachs, Souq.com’a danışmanlık yapıp yardım etmiş. Aslına bakılırsa aylardır bu anlaşma ile ilgili spekülasyonlar sürüyordu. Ocak ayında yayınlanan bir Bloomberg raporunda Amazon ve Hintli Flipkart da dahil olmak üzere bazı alıcıların anlaşmadan çekildiği yazılmıştı. Anlaşma ile yakından ilgilenen kaynaklardan bir tanesi, anlaşmanın başta bölgeye ayak basmak ve bürokratik engellere takılmadan pazara girmek olmak üzere Amazon’a büyük avantajlar sağladığını belirtiyor.
Anlaşmanın bir diğer avantajı ise zengin Ortadoğulular’ın peşinde olduğu yüksek fiyatlı ihtal ürünler. Eski bir Amazon yöneticisi Guru Hariharan, “ABD’de ve İngiltere’de popüler olan Batılı ürünler ve markalar burada gerçekten çok iyi satıyor.” diyor.
Souq.com ilk etapta bir online açık artırma sitesi olarak ortaya çıkmış, zaman içerisinde de üçüncü parti satıcıların da dahil olduğu bir perakende ve pazaryeri formatına dönüşmüştü.
2016 yılında 20 milyar dolarlık bir hacmi olduğu tahmin edilen bölgenin e-ticaret pazarına olan ilgi giderek büyüyor. Geçtiğimiz yıl Birleşik Arap Emirlikleri’nden bir işadamı Mohamed Alabbar, Suudi Arabistan’ın Public Investment Fund’ı (Kamusal Yatırım Fonu) ve diğer özel yatırımcılar ile bir araya gelerek Ortadoğu odaklı e-ticaret platformuna 1 milyar dolar yatırım yapmıştı.
Baird Equity Research analisti Colin Sebastian ise konu ile ilgili açıklamasında, “Amazon, Çin e-ticaret firması joyo.com’u satın alarak online alışverişin daha ilk günlerinde Çin’de yerini sağlama almayı amaçlamıştı. Ortadoğu’daki gelişen fırsatlardan faydalanmak için bu tecrübeden ders alabileceğine inanıyoruz.” diyor. “Amazon’un gelişen pazarlarda kendine yer edinmeye çalıştığı çok açık.”