
Microsoft Word, berbatsın.
Yani, gerçekten berbatsın. Tam olarak yazmak istediğim buydu aslında, ancak Word’ün Office 365 versiyonunda bulunan yeni Editor özelliği bana ilginç bir öneride bulundu. Makine, “gerçekten” kelimesinin gereksiz olduğunu söyledi; ki bu doğru. Bu ekstra kelimenin cümleye hiçbir katkısı yok, o yüzden ben de onu çıkarttım.
2001 yılından beri profesyonel olarak yazıyorum, ancak sanırım hala öğreneceğim şeyler var. Duyurusu yapılan Editor, bir dil bilgisi dadısı tutmak gibi bir şey.
Editor, yazınızın tamamını tarıyor ve edilgen cümle ve argo söz konusu olduğunda sizi uyarıyor. Bununla birlikte “belirsizlik ifade eden” sözcükleri de belirleyebiliyor. Örneğin 50.000 kelimelik bir dökümanda “temel olarak” ve “belki” sözcüklerini sürekli kullanmışım. Onları kaldırdım, çünkü şimdi geriye dönüp metne baktığımda kalabalık yaptıklarını fark ediyorum.
Pekiyi Word kelimeleri ne zaman bayraklaması gerektiğini nereden biliyor? İşte tam olarak bu noktada yapay zeka devreye giriyor. Aslında oldukça ilginç bir şey, çünkü basit bir yapay zeka tüm “gerçekten” kelimelerini tarar ve hepsini bayraklardı. Gerçekten mi? Eğer bu kadar kalın kafalı olsaydı son sorumdaki kelimeyi de bayraklardı; ancak bu sistem dil, içerik ve tek kelimelik sorular hakkında bile yeteri kadar bilgiye sahip ve onları bayraklamaması gerektiğini biliyor.
Editor aynı zamanda resmi dildeki hatalara yönelik de çalışıyor. Uzun makalemde görünüşe göre bir sandalyeyi tanımlamak için ideal bir kelime olmayan “hoş” kelimesini kullanmıştım. Word bunun yerine “rahat” kelimesini kullanmamı önerdi, ben de ona uydum. Sıradan tonda yazılmış diğer cümleler için tarattığımda 20-25 kadar örnek daha buldum. Resmen liseye geri dönüp edebiyat dersini yeniden alasım geldi. Ne düşünüyordum ki?
Tabii ki yapmış olduğu bazı önerilere karşı çıktığım da oldu. “Ruhani” kelimesini dokümanda sık sık kullandım, Word de “atmosfer” gibi kelimeleri kullanmamı önerdi. Birkaç kez de olsa ona uyarak istemeye istemeye bu değişikliği yaptım.
Tüm bunlardan elde ettiğimiz sonuç nedir? Makine öğrenme korkunç derecede iyi hale geliyor. Benim gibi eski bir “profesyonel yazara” yeni alternatif kelime seçenekleri sunma ve problem çözme konusunda yardımcı olabiliyor. Nasıl çalıştığı ise hala bir muamma – konuştuğum bir Microsoft temsilcisi adeta ser verip sır vermedi.
En büyük sürpriz ise Google Docs’u terk edip Word’e geri dönmem oldu; Docs bu yeni özelliklerin hiçbiriyle yarışamaz. Bir uygulama sizi diğer tüm alternatifleri geride bırakıp onu kullanmanıza sebep olacak kadar yararlı ve güçlü bir yapay zeka kullanıyorsa, bir devrimin ortasındasınız demektir.
Bu yazı VentureBeat yazarı John Brandon tarafından kaleme alınmış, Digital Talks ekibi tarafından çevrilmiştir.
İlginizi çekecek bir etkinlik: DigitalTalks İlkbahar’17, 10 Nisan’da başlıyor. İlk hafta konumuz; Yapay Zeka. Sizi de Türkiye İş Bankası Kule 1’e bekleriz.