Ford, Amazon’un Alexa’sını Arabalara Entegre Edecek

Ford geçtiğimiz haftalarda düzenlenen Tüketici Elektroniği Fuarı’nda (CES) yaptığı açıklamada Amazon’un Alexa hizmetini bazı araçlarında bulunan Ford Sync 3 servisiyle birlikte çalışacak şekilde entegre etmeyi ve bu sayede sürücülere arabalarını ve evlerindeki cihazları kontrol etme imkanı sağlamayı planladığını belirtti.

Echo gibi Alexa’nın entegre edildiği cihaz sahipleri, araçlarını bu hizmet aracılığıyla çalıştırabilecek, kapıları açıp kapatabilecek, benzin seviyesine bakabilecek ve evdeki aydınlatma veya garaj kapısı gibi nesnelerin interneti temelli çalışan cihazları kontrol edebilecek.

Alexa’yı Ford marka araçlara entegre etme fikri ilk olarak geçen yılki fuarda ortaya atılmıştı.

Fuarda yeni teknolojik donanımlarla ilgili pek çok duyuru yapılmış olsa da Sync 3 halihazırda 15 milyon araçta bulunan bir donanım. Şirketten yapılan açıklamaya göre 2020 yılına kadar Sync 3 içeren 40 milyon aracın yola çıkmış olması planlanıyor.

Ford araçlarıyla ilgili ilk bilgilendirme Alexa entegre cihazlar aracılığıyla bu ayın sonlarında yapılacak. Daha geniş bir müşteri kitlesinin hizmetine sunulmasının ise 2017’nin ortalarında mümkün olacağı belirtildi. Ford Focus Electric, Fusion Energi ve C-Max Energi modeli Ford araç sahipleri Alexa ile konuşma imkanını elde eden ilk sürücüler olacak.

Ford’un bu açıklaması Hyundai’nin Google Assistant ile benzer bir işbirliğine gideceğini duyurmasının ertesi günü yapıldı.

Alexa’nın halihazırda Hyundai, BMW ve Genesis marka araçları kontrol etme ve onlarla bilgi alışverişinde bulunma özelliği var.

Hem Google hem de Amazon’un yapay zeka destek sistemlerini cihazlara ve arabalara entegre etmesi fuarda en öne çıkan konulardan biriydi.

Google Assistant yeni çıkacak bir NVIDIA akıllı hoparlöre, NVIDIA Shield TV’ye ve ayrıca Sony, Sharp ve Xiaomi gibi Android TV’lere entegre edilecek.

Alexa ise Whirlpool bulaşık ve çamaşır makineleri, Lenovo akıllı hoparlör ve ABDli kullanıcılar için Huawei Mate 9 akıllı telefonlarda kullanılabilir olacak.

Etiketler