Amazon, Müşterilerini Şöför Olarak Kullanarak Bir Saat İçinde Teslimat Hizmeti Sunuyor

Amazon, kendi müşteri tabanından gelebilecek freelance şoförlerden yararlanmak istiyor. Bu yeni şöför ordusu, bir saat içinde koli teslimatı yapabilecek, böylece şirketin Prime Now hizmeti üzerinden sunulan en hızlı teslimat süresine erişilmiş olacak.

Sürücülere, kolileri yerel dağıtım merkezlerinden alıp müşterilere teslim etmek için saat başı 13 ila 15 pound arasında ödeme yapılacak.

Amazon aynı zamanda müşterileri varış noktalarına yönlendiren akıllı telefon uygulaması da geliştirdi.

Amazon Flex isimi bu şema, bu ay içerisinde Birmingham’da kullanıma açılacak.

Amazona göre bu iş, “Kendi kendinizin patronu olmanız için harika bir fırsat.”. Şoförler nerede ve ne zaman çalışabileceklerini kendileri belirleyecekler. Craigslist üzerindeki bir iş ilanı, “İhtiyacınız olan tek şey bir araç, Android bir telefon ve biraz boş zaman.” diyor.

Londra’da 30.000’i aşkın kayıtlı şoförü olan ve Amazon Flex’e benzer bir uygulama yürüten Uber, an itibariyle şoförlerin İngiltere’deki çalışma hakları üzerinden yürüttüğü yasal süreçlerle ile karşı karşıya.

Uber’in şoförlerinden James Farrar, Çarşamba günü mahkemede, aslında şirketin onu nitelendirdiği gibi bir freelance çalışan değil, bir Uber çalışanı olduğunu savundu.

“Uber için çalışmak benim işim. Özel bir iş yeri işletmiyorum ya da bir hizmet şirketim yok. Şoförlük hizmetleri adı altında pazarlama yapmıyorum ve altımda çalışan elemanım da yok. Sadece Uber için sürücülük yapıyorum.”

Eğer başarılı olurlarsa, Farrar ve binlerce Uber şöförü, onlarla birlikte serbest piyasa ekonomisinde çalışan insanlarla birlikte hastalık izni, ücretli izin ve diğer yan haklara sahip olabilecek.

Amazon ise şimdiden saat başı 13 ila 15 pound arası bir ücretin garantisini veremeyeceğini açıkladı. İş ilanında şu şekilde açıklanmış: “Teslimat başına geçirilen süre değişkenlik gösterebilir, çünkü bazı durumlarda teslimat sırasında beklenenden daha az ya da daha fazla vakit geçebilir. Bu nedenle de saat başı kazanımlar değişebilir.”

Etiketler