Araştırmacılar Görünmez Bir “İkinci Deri” Oluşturdular

Derimiz en geniş uzvumuz fakat onu yenilemek hem karmaşık hem de bugüne kadar başarısız olmuş bir arayıştı. Geçtiğimiz hafta araştırmacılar gerçek deri gibi elastik, güçlü, yapışkan, polimerden yapılma bir ’ikinci deri’ geliştirdiklerini açıkladılar.

Nature Materials dergisinde yayınlanan araştırmanın ortak yazarlarından, Massachusetts Institute of Technology’de biyoloji mühendisliği profesörü Robert Langer ikinci derinin gerçek deri üzerine uygulanabilen bir tür görünmez korse gibi olduğunu ifade ediyor. Oluşturdukları yeni maddenin güvenli, yapışkan özellikli, mekanik açıdan güçlü ve uygulaması kolay olduğunu ve bunu insanlar üzerinde uyguladıklarını da sözlerine ekliyor.

Bu yeni deri aynı zamanda çok daha ciddi cilt rahatsızlıklarının tedavisinde de kullanılabiliyor.

İkinci deriyi üreten Olivio Labs adlı firmanın da kurucu ortaklarından olan Langer son sekiz yıldır çalışma arkadaşlarıyla bu proje üzerinde çalıştığını söylüyor.

Silikon esaslı bir film olan ikinci deri, birbiri ardına uygulanan iki farklı kremden oluşuyor. Langer ve Olivio’ya göre bu kombinasyon alttaki deriyi güçlendirirken üst tarafta nefes alabilen bir bariyer tabaka meydana getiriyor.

DNews’e konuşan Langer, asıl zorluğun tüm bu özelliklere sahip (elastik, görünmez, dayanıklı, nem tutan, iyi yapışan) bir şey bulmak olduğunu, çözümün ise kombinatoryal kimyada bulunduğunu, yüzlerce polimerden meydana gelen bir kütüphane oluşturduklarını ve bunlardan birinin gerçekten işe yaradığını keşfettiklerini söylüyor.

İnsan derisi zamanla hastalıkların, yaşlanmanın ve çevresel koşulların etkisiyle değişiyor. Bu da derinin işlevinde kayıplara ve görünümde değişikliğe sebep olabiliyor.

Bu yeni ikinci deri hem cildi koruma ve desteklemede hem de sedef gibi cilt hastalıklarıyla mücadelede kullanılacak.

Olivo ve Langer’ın MIT’deki laboratuvarının birkaç sene önce ürettiği Neotensil adlı krem 500 dolarlık fiyatıyla ve Jennifer Aniston tarafından kullanılmasıyla ses getirmişti.

Bu yeni ürünün  ise hem tıp hem de kozmetik alanında kullanılacağını söylüyor Prof. Langer, DNEWS’e gönderdiği bir e-postada şunları ekliyor: “Yeni uygulamalarda çok farklı ürün özellikleri ortaya çıkıyor (daha kısa uygulama süreleri, daha uzun dayanım, sprey form, vb.). Bu yeni versiyon aynı zamanda tıbbi uygulamalar için tasarlandı.”

UCLA Tıp Fakültesi dermatoloji profesörlerinden Greg Henderson ise üretilen yeni derinin işe yaradığı takdirde çok satan bir ürün olabileceğini ve araştırma grubunun çalışmasına bakarak bunun daha çok kozmetik amaçlı üretildiğini düşündüğünü söylüyor.

Boston Üniversitesi Tıp Fakültesi dermatoloji profesörlerinden R.Vincent Falanga ise üretilen yeni derinin daha ciddi cilt rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılabileceğini, esnekliğin kasılma miktarını azaltması sayesinde cerrahi uygulamalarda ve yanık vakalarında da uygulamaların önünü açtığını ifade ediyor.

Heyecan verici bir gelişme değil mi?

Görsel: Melanie Gonick/MIT/DNEWS

Etiketler