Yaratıcı Teknoloji ile Engelleri Aşmak

Engelli insanların günlük hayatlarında karşılaştıkları zorlukların farkında olup, bu alanda kişiselleştirilmiş teknolojinin eksikliğine dikkat çekmek isteyen TOM (Tikkun Olam Makers – Tikkun Olam Yaratıcıları), topluluklar içerisinde üretilen çözümlere dikkat çekmek için makeathon’lar (bir nevi üretim maratonları) düzenleyen, kar amacı gütmeyen bir organizasyon.

TOM’un makeathon’ları, 72 saat süren etkinliklerden oluşuyor. Bu etkinlikler, farklı alanlardaki profesyonelleri ve onların uzmanlık alanlarını bir araya getirerek, engelli bir yaşam süren bireylerlerle ortaklaşa çalışarak son teknolojiye kolay erişim sağlamak istiyor. Her etkinlik, “zorluk için çağrı” ve “yetenek için çağrı” olmak üzere iki farklı kulvarda, aylar öncesinden başlıyor. Başvurular ise teknik fizibilite ve sosyal fayda kriterlerine uymak zorunda.

Tamamı gönüllüler tarafından organize edilen ve yönetilen bu etkinlikler, açık kaynaklı tasarım ve kodlama kullanarak yeni, kişiselleştirilmiş ve pratik erişim çözümleri sunuyor. Bu çözümler, engelli insanların her gün karşılaştıkları zorlukları çözümlemeyi hedefliyor. TOM, aynı zamanda kendi topluluğunda bu etkinliği düzenlemek isteyen birey ve gruplara da bir makeathon başlangıç paketi sunuyor. Etkinliklerde ortaya çıkan çözümlerin çeşitli prototipleri, TOM’un web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebiliyor.

2015 yılında Sao Paulo’da düzenlenen TOM etkinliğinde, tekerlekli sandalyeye bağlı kullanıcılara özel bir göz takip yazılımı geliştirilmiş, kullanıcıların sağa sola bakarak aracın mobilitesini yönetmeleri sağlanmıştı.

Etiketler