Çin Pazarında Online Video Platformu Savaşları Devam Ediyor

Çin’in Google’ı olan ve Uber’in yatırımcıları arasında yer alan Baidu, gelecek vaat eden iş birimlerini şirketleştirme politikasına devam etti. Şirket, geçen Eylül öğrencilere soru-cevap hizmeti sunan uygulaması olan Zuoyebang’ı şirketleştirmişti. Geçen hafta içinde ise, Baidu Video’yu 155 milyon $ sermaye ile bağımsız şirket haline getirdi.

Hizmet, aylık 300 milyon izleyiciye sahip olduğunu iddia ediyor. Şirketin oluşumunda Baidu’dan başka yatırım yapanlar arasında; Shanghai New Culture Media Group, Tianshen Yule, Softbank Asia Infrastructure Fund and Redpoint Ventures yer alıyor.

Konu ile ilgili bir kişi yaptığı açıklamada: “Baidu Video, Çin ölçeğinde profesyonelce yaratılmış içerik sağlayan platformlarda 1 numara olmak istiyor. Şirket, platform gelişimine odaklanacak ve izleyiciye video arama ve içerik yığınlama hizmetleri sunmaya devam edecek.”

Baidu Video’nun bağımsız bir şirket haline bürünmesi, Alibaba’nın Youku Tudou’yu 3.5 milyar $’a satın almayı tamamlaması ile aynı zamana denk geldi. Youku Tudou, Çin’in en popüler online video hizmetlerinden ikisinin arkasındaki şirket.

Baidu’nun sunduğu hizmetler arasında iQiyi adlı dev online video platformu da bulunuyor. Şirket, bu markadaki hisselerini 2.8 milyar $’a verebileceğini duyurmuştu. Pazardaki bir başka şirket  ise, önce video yayınlama işine başlayan ama sonradan telefonlar, spor ve Faraday Future ile iş ortaklığı yaparak elektrikli otomobil işine giren LeEco adlı şirket.

Baidu Video’nun şirketleştirilmesi ile, Baidu’nun finansal yapısından, sermaye gereksinimi yüksek bir iş dışarı çıkmış olacak. Bu da Baidu Video’nun yatırım toplayabilen bir startup gibi çalışmasına imkan verecek. Ayrıca, Baidu’nun bir iş birimi iken üçüncü parti yatırımcılarla kurulamayacak ortaklıkların önünü açacak. En azından teoride…

Etiketler