
DigitalTalks Sonbahar’15 tüm hızıyla devam ediyor. 3 Kasım Salı akşamı DigitalTalks Sonbahar15’in dördüncü haftasında buluşacağız. Daha önceki oturumların notlarını ise fırsat buldukça paylaşmaya devam ediyoruz.
20 Ekim Salı akşamı Samsung Kurumsal Bölüm Pazarlama Müdürü Serra Yılmaz; “B2B Pazarlamada Yeni Trendler” başlıklı oldukça ilgi çeken bir sunum yaptı. 150’den fazla kişinin dinleyici olarak katıldığı bu oturumda Serra Yılmaz’ın sunumundan kimi çarpıcı bilgileri sizin için derledik:
– “Interbrand’e göre 2014 yılının en değerli 7. markası olan Samsung, 84 ülkede 300 binden fazla çalışanı ile teknoloji başta olmak üzere pek çok farklı alanda hizmet vermektedir. Samsung, 71.000 kişiden oluşan Ar-Ge çalışan ordusu ile 2014 yılında yaptığı 14.6 milyar dolarlık yatırımı ile dünyada Ar-Ge’ye yatırım yapan şirketlerin başında gelmektedir.
– B2B Pazarlamayı B2C’den ayıran en önemli nokta ürünlere entegre edilen çözüm ve servis hizmetleridir. Bu noktada yerel ve global partnerle yürüttüğümüz başarılı işbirlikleri sayesinde kurumlara üretkenliklerini artıran uçtan uca çözümler sunuyoruz.
– B2B Pazarlamaya yön veren trendlerin başında değişen kullanıcı deneyimi geliyor. TTNet’in paylaştığı araştırmaya göre bugün ülkemizde %98.5’lara ulaşan cep telefonu penetrasyonu ve internette geçirilen 118 dakikalık zaman iş yapış şekillerimizi de önemli ölçüde değiştirdi.
– BTK verilerine göre yaklaşık 55 milyon 3G abonesi ve 1 Nisan’da geçeceğimiz 4.5G teknolojisi B2B pazarında da hızın ve mobil mecraların önem kazanmasını sağladı.
– B2B pazarında önemli devrim yapan bir diğer trend ise IoT (Nesnelerin İnterneti). Kurumlara sunduğumuz ürün ve çözümleri birbirleri ile bağlantılı hale getirip, uçtan uca hizmet sunmayı sağlayan IoT teknolojileri ile pek çok şirket pazarda önemli ölçüde maliyet ve rekabet avantajı sağladı.
– Pazarı etkileyen bir başka trend ise “tüketicileştirme”, yani bireysel teknoloji ürünlerinin çalışanlarca kurumlar içerisinde de kullanılmaya başlanması ve kurumların vazgeçilmezi haline gelmesidir. Akıllı telefonlar, tabletler, Skype ve WhatsApp gibi yazılımlar kurumlardaki bu teknolojik değişimin en büyük etkenlerindendir.
– Samsung olarak B2B pazarını daha iyi anlamak adına pek çok araştırma gerçekleştirdik. Kurumsal mobiliteye yönelik olarak 63 CIO ile IDC’nin partnerliğinde gerçekleştirdiğimiz araştırmamızda, mobil teknolojiye verilen önemin arttığını tespit ettik. Araştırmamıza göre Türkiye’de kurumların %89’u mobil teknolojilere yatırım yapıyor, ayrıca Türkiye’deki şirketlerin %44’ü mobil stratejileri benimsemiş ve uygulamış durumda. Bu konuda Ortadoğu ve Afrika’ya göre önde olan ülkemizin Avrupa’ya göre ise gidecek daha çok yolu var.
– Globalde B2B pazarlamaya yön veren bir diğer trend “millennials kuşağının” da artık kurumlarda etkisini göstermeye başlamasıdır. Google’ın paylaşmış olduğu araştırmaya göre, kurumlarda satın alma kararı verilmeden önce çalışanlar sizi ve ürününüzü Google’da ortalama 12 kez arıyorlar. İlginç bir diğer nokta ise B2B’ye yönelik hazırlanan videoların YouTube’da 895 bin saat gibi yüksek izlenme rakamlarına ulaşması. Biz bu trendi takip ederek hem genç kuşağa yönelik çalışmalar hem de yine karar verici pozisyonda bulunan üst düzey yöneticileri merkezimize alarak etkin bir pazarlama iletişimi yapıyoruz.
– B2B pazarının bir diğer üyesi olan KOBİ’lere yönelik GfK’nın desteği ile 10 farklı il ve sektörden 1.009 KOBİ ile yaptığımız araştırmamızda ise KOBİ’lerin sektörü ve teknolojiyi halen %89 ile televizyon, %80 ile gazetelerden takip ettiğini görüyoruz. Teknolojik ürünlerini perakende noktaları ve zincir mağazalardan satın alan KOBİ’lerin satın alma davranışları da yine kurumsal firmalardan oldukça farklı. Tercih ettikleri iletişim kanallarına baktığımızda ise %75’i yüzyüze ve telefon ile görüşmek istediğini belirterek, yine geleneksel iletişim araçlarını tercih ettiklerini kanıtlıyor.”