21. Yüzyıl Göçmenleri İçin Vazgeçilmezler: Yiyecek, Barınak ve Akıllı Telefonlar

Savaş nedeniyle uzun zamandır olduğu gibi geçtiğimiz haftalarda da on binlerce göçmen yiyecek, barınak ve su arayışı ile Balkanlar’a akın etti. Ancak bu kez göçmenlerin aradığı ve onsuz yaşamayacağına yemin ettiği bir ihtiyaç daha var: Akıllı telefon şarj üniteleri.

Teknoloji öyle bir hale geldi ki 21. yüzyılda göçmen krizlerinde bile teknolojinin etkisini görebiliyoruz. Modern zamanlardaki göçte ise akıllı telefonların mümkün kıldığı haritalar, sosyal medya ve WhatsApp gibi iletişim uygulamaları olmazsa olmaz hale geliyor.

Göçmenler bu uygulamaları geçiş rotaları, tutuklama noktaları, sınır hareketleri ve taşıma ile ilgili bilgileri gerçek zamanlı olarak paylaşmak ve aileleriyle haberleşmek için kullanıyor.

Göç Eden İnsanlar ve TelefonlarıTürkiye’den Yunanistan’a geçmeyi başaran göçmenlerin yaptığı ilk şey geride kalan sevdiklerine başardıklarını haber veren bir mesaj atmak oluyor.

Bu değişimin çoğunu savaş nedeniyle yerinden yurdundan olan Suriyeliler başlatmış olsa da Afrika ve Orta Doğu’daki diğer göçmenler de artık akıllı telefonlar ile kendilerine yeni yurt arayışına giriyor.

İnsan kaçakçıları Facebook üzerinde herhangi bir yasal seyahat bürosu gibi ilan veriyor ve hedeflediği insanları götürmeye söz verdiği yerlerin fotoğraflarını yayınlıyor.

Facebook’ta kurulan Arapça bir kaçakçılık sayfasında kaçakçılar 5 yaş altındaki çocuklara %50 indirim uyguladıklarını bile belirtiyor. İstanbul’dan Selanik’e gidişin 1.700 Euro olarak belirlendiği sayfada iki sınır arasındaki yürüyüş mesafesini arabayla geçmek isteyenlerin 1.900 Euro ödemesi gerektiği not düşülmüş.

6.057 üyesi bulunan bu Facebook grubu, Suriyelileri hedef alan yeni düzen sosyal medya gruplarından yalnızca biri. “Avrupa Birliği’ne Kaçak Gidiş” isimli grubun 23.953, “Avrupa’ya Nasıl Göç Edilir?” isimli grubun ise 39.304 üyesi var.

Göçmenlerin yolculuk boyunca çektikleri fotoğrafları paylaştıkları sayfada hem herkese açık hem de sadece grup içi tartışmalar yapılıyor.

Ancak kaçakçıların göçmenlerden para kazanmasını kolaylaştıran yeni teknolojiler bir yerde onların da işlerine taş koyuyor. Zira eskiden sadece kaçakçılar yoluyla göç eden insanlar artık akıllı telefonları kullanarak yalnız başına da bu tehlikeli yolculuğu tamamlayabiliyor. Varış noktasına sağ salim ulaşanların paylaştığı koordinatlar, geçiş noktaları ve rotalar sayesinde kaçakçılara ihtiyaç duymadan göç edenlerin sayısı da gün geçtikçe artıyor.

Teknolojinin sayesinde göçmenler ve uluslararası yardım örgütleri, göçmenler daha Avrupa’ya giriş yapmadan iletişim kurabiliyor.

Birleşmiş Milletler Sığınmacılar Yüksek Komisyonu’nun Ürdün’deki 33 bin Suriyeliye SIM kart dağıttığı belirtildi.

Kızıl Haç Uluslararası Komitesi’nden Pawel Krzysiek ise, akıllı telefonlar sayesinde göçmenlerin daha aktif ve gerçek bilgi edindiğini dile getirdi. Örneğin Temmuz ayında Kuzey Suriye’de bir su şebekesinde sorun yaşandığında, temiz içme suyu haritasının bölgede yaşayanların olduğu bir Facebook grubuna gönderildiği ve bu gönderinin grupta yayınlanan diğer gönderilerin 10 katı ilgi gördüğü de belirtildi.

Kaynak: The New York Times

Etiketler