
Floating Farm liman kenti Rotterdam’da süt ürünleri tedarik zincirini kısaltmak ve çiftçilerin doğal kaynakları koruma sorununu çözmek için inşa ediliyor.
Çiftçiler ve girişimciler daha fazla üretimle birlikte arazi ve su koruma sorunlarını da çözebilmek için teknolojiyi kullanıyor. Şehir çiftçiliği gibi ufak alanları kullanmak ve çoklu kullanıma açık iş kolları ortaya çıkarmak bu çözümlerden bazıları. Hollanda’nın liman kenti Rotterdam’da ise pilot bir uygulama olan Floating Farm, halka açık canlı laboratuvar niteliğinde olacak.
Hollandalı Courage, UitJeEIgenStad ve Beladon şirketlerinin ortaklığıyla hayata geçirilen bu akıllı çiftliğin Ocak 2017’de açılması planlanıyor. Yağmur suları, güneş enerjisi ve işlenmiş hayvan atıklarını kullanacak olan çiftlikte bir fabrika ve ziyaretçi merkezi de olacak. Süt, yoğurt ve tereyağı üretimi tüketicilere daha yakın olacak ve böylece nakliyat maliyetlerinden tasarruf edilebilecek. Gübre toplama ve hayvan yemi dağıtımında robotlar kullanılacak. Çok katlı binanın birinci katına yerleştirilecek ineklerin ayakları altındaki zemin geçirgen olacağından idrar ve dışkıları alt tabakaya geçecek ve enerji üretimi için toplanacak.
Daha sürdürülebilir çoklu fayda amacı güden ne tür akıllı girişim projeleri göreceğiz merakla bekliyoruz.