
DigitalTalks İlkbahar17‘nin beşinci haftasını 9 Mayıs Salı akşamı geride bıraktık.
İlk oturumumuzda “Dijital Dönüşümün Kullanıcı Deneyimi (UX) Üzerine Etkisi” başlıklı sunumu ile Monitise MEA Görsel Tasarım Takım Lideri Barış Ertufan bizlerleydi.
Kendisinin sunumundan kimi bölümleri size aktarmak istiyoruz:
– Mobile first, big data, artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, cloud computing ve IoT global olarak tasarım trendlerini geliştirip değiştiren konular.
– Anticipatory Design Hakkında: Örneğin Facebook’un yakınınızdaki etkinliklerden bahsetmesi. Facebook’ta kullandığınız her deneyimi kaydediliyor ve sürekli olarak önünüze alakalı şeyler sunuluyor. İnsanlar onlar yerine tercih edilmesini seviyor. Bir başka örnek de YouTube Suggestions. Spotify da bunu çok iyi kullanıyor.
-Conversational UI Hakkında: Her zaman insanlar bire bir konuşma dilini tercih ediyor. Örneğin bir uygulamaya ne kadar harcadığınızı soruyorsunuz veya daha önceki harcamalarınızla karşılaştırmasını istiyorsunuz. Uygulama konuşma diliyle size cevap veriyor. Hem ara katmanları kaldırarak size hız kazandırıyor hem de robotlaşma hissini vermiyor.
-Haptic Feedbacks Hakkında: Cihazların ses ve görüntü dışında verdiği üçüncü uyarıcı. Oyun konsollarındaki titreme efekti bunun bir örneği. Son dönemlerde bunun öneminin arttığını görüyoruz. Bununla beraber tasarımcılar bunu yeni ürün tasarımlarına taşıdı. Titreyen saat trendi bunun bir uzantısı.
-Connected deneyimler süreçlerden zevk almayı kolaylaştırıyor. Örneğin Maximum Mobil uygulaması arabadan inmeden akaryakıt istasyonunda ödeme yapıp devam etmenizi sağlıyor. Bu aslında çok büyük bir rahatlık çünkü hiç zorlanmadan hikayenize devam edebiliyorsunuz. Zaman bölücüler ortadan kaldırılmış oluyor. Özgürlüğünüzün kısıtlanması düşüncesi çok sinir bozan bir şey.
-Müşterilere güç verilmesi de tasarım trendleriyle ilgili. Kullanıcı yorumlarının öneminin artması kullanıcılara güç kazandırıyor. Kullanıcılar şirketleri uyarıyor ve şirketler hataları sürdürürse yorumlar onların yıkımı haline geliyor.
-Data Capture: Bilinçli olarak verdiğimiz bilgileri alan firmalar bir anlamda güçlenirken bizim de onlardan aldığımız hizmet bir anlamda güçleniyor. Kart bilgilerini, lokasyon bilgilerini vermek eskiden çok itici bir durumdu fakat şimdi bunlara avantaj ve kolaylık gözüyle bakıyoruz. Firma ve kullanıcı arasında karşılıklı bir kazanç oluyor.
İkinci oturumumuzda ise Thoughts & Talks kurucusu Ozan Tatar, Maçkolik & Sahadan Ürün Yöneticisi Emir Özerdem ve PoiLabs Kurucusu & CEO’su Gökhan Meriçliler ile “Mobil Deneyim” başlıklı bir sohbet gerçekleştirdi.
Bu öğretici sohbetten kimi paylaşımları size aktarmak istiyoruz:
Gökhan Meriçliler
– Fiziksel ve dijital dünya yakınsadıkça yeni servisler ortaya çıktı. PoiLabs olarak biz de bu alanda çalışıyoruz ve birçok farklı proje üretiyoruz.
Emir Özerdem
– Futbol arşivi veritabanımız çok geniş, 1800’lerden maçları bile bulabiliyorsunuz.
– Perform Group dünyanın en büyük medya ve içerik firmalarından bir tanesi.
Gökhan Meriçliler
-AVM’lerdeki sensörlerimiz sayesinde görme engelliler mağazalardaki içeriklere ulaşabiliyor ve alışveriş deneyimlerini daha rahat yaşayabiliyorlar. Görme Engelleriler İçin AVM projesinde şu an 19 AVM ile bu anlaşmamız var.
-Lokasyon teknolojisini hayatın farklı alanlarına adapte ederek iş modelleri uyguluyoruz. Bunun bir örneği olarak Piri‘yi paylaşaşabilirim. Turizm alanından güzel bir proje…
Emir Özerdem
-Farklı ülkelerde yaşayan insanların içerik tüketim yöntemleri ve içerik öncelikleri farklı olabiliyor… Biz kişilerin beyanlarından ziyade, ürün/kullanım temelli geri bildirimlere daha çok güveniyoruz. Bunun için sahip olduğumuz sitelerdeki, mobil uygulamalardaki kullanıcı davranışını detaylı bir şekilde gözlemliyoruz.
-İyi bir ürünün sırrı; hız, u/x, u/ı ve kişiselleştirme.
-Mobil sitenin avantajı anında bazı şeylere müdahale edebiliyor olmanız. Uygulamada yeni sürümü beklemek zorundasınız. Fakat diğer yandan teknoloji mobil uygulamanın içinde reklam optimizasyonu yapmamıza olanak veriyor. Bunu, mobil sitelerde yapamıyoruz şu an.
-2014’de mobil cihazlardan sitemizdeki içeriklere erişlenlerin oranı %22 iken, bu oran şu an %49. Sadece mobile özel olarak ürettiğimiz veya sadece web sitemize (desktop’tan erişenler için) yönelik düşündüğümüz içeriklerimiz de olabiliyor.
-Doğru kurguda içeriği sunduğunuz zaman başarılı iş modelleri ve sonuçlar yaratabiliyorsunuz. “Türkiye’de içerikten para kazanılmaz.” ifadesine o yüzden kesinlikle katılmıyorum.
Bu serimizde değerli paylaşımlarda bulunan tüm konuşmacılarımıza ve katılımcılarımıza; elmas sponsorumuz Türkiye İş Bankası‘na, platin sponsorlarımız Arvato Bertelsmann ve Dell EMC‘ye, altın sponsorumuz Monitise‘a teşekkürlerimizi sunarız.
16 Mayıs Salı günü DigitalTalks İlkbahar17’nin altıncı, yani son haftasında görüşmek üzere. Bu linkten program ile ilgili bilgi alıp, kayıt olabilirsiniz.
İlgi çekici bir yazı: DigitalTalks İlkbahar17’nin Dördüncü Haftasında Neler Konuşuldu?
İlgi çekici bir yazı: DigitalTalks İlkbahar17’nin İkinci Haftasında Neler Konuşuldu?
İlgi çekici bir yazı: DigitalTalks İlkbahar17’nin İlk Haftasında Yapay Zekayı Konuştuk