Amazon’un Drone Saçan Devasa Uçan Gemi Patenti

Bu ay Amazon, Prime Air servisi ile drone kullanarak ilk teslimatını gerçekleştirmişti.

Fakat bu, Amazon’un yeni ortaya çıkarılmış patentlerine bakacak olursak, firmanın evlerimize saldırmasının yalnızca başlangıcı gibi gözüküyor. Drone ile teslimatın muhtemel son noktası: Prime teslimatlarını gerçekleştiren “uçan dağıtım merkezleri (UDM)”.

Evet. Teslimat droneları saçıp kapınızın önüne siparişinizi bırakan ve en sevdiğiniz ürünlerle dolu devasa, bir ihtimal otonom, ana teslimat gemileri.

Bu yıl Mayıs ayında Amazon Technologies Inc. tarafından dosyalanan patent, CB Insights’tan Zoe Lavitt’in tweeti sayesinde dikkatimizi çekti.

Patentin soyut tanımlaması UDM’leri gezegen yok edici makinelere pek benzemese de, patent bize Star Wars’u anımsattı.

Sürülerce droneun TIE savaşçıları gibi teslimat yaptığını düşünsenize.

UDM’ler Amazon için diğer sıradan dağıtım merkezleri gibi iş görebilir – tek farkları yerleşim alanlarının 14 kilometre üstünde havada süzülmek olan dağıtım merkezleri. Tahminen otonom olan UDM’lerde yapay zeka ve insan gücü beraber de çalışabilir.

Patentte olası çizimler ve potansiyel uygulama planları yer alırken, biraz daha gerçekçi UDM’ler hayal edince söylediklerimiz biraz kurgusal gibi duruyor. Bunları düşününce karşılaştırmak için de aklımıza ilk Hindenburg Felâketi geliyor.

1937’de gerçekleşen Hindenburg Felâketi’nden sonra hava gemisi taşımacılığı son buldu. Tabii bunun üzerinden on yıllar geçse de, ister istemez bir karşılaştırma yapılıyor.

Amazon henüz patent ile ilgili sorulara cevap vermedi.

Şimdilik bu patent, Amazon’un ticaret dünyasını domine etmek amacıyla attığı spekülatif adımlardan bir tanesi. Fakat Prime Air programı büyüyüp yaygınlaştıkça ve e-ticaret dünyasının geleceğini düşününce UDM’lere adım adım yaklaşıyoruz. Bundan yıllar sonra gökyüzüne bakıp havada süzülen ve içinde tuvalet kağıdı taşıyan dronelar saçan bir gemi görürseniz şaşırmayın.

Etiketler