Cargill, Yakıt Tüketimini Azaltabilmek İçin 37,5 Metrelik Yelkenleri Test Ediyor

Dünyanın en büyük tarım ticareti şirketi, çevre dostu bir deniz ticareti için çözüm yolları ararken eski bir teknolojiyi kullanma yönünde adımlar atıyor.

Cargill, yılda 225 milyon ton kargoyu dünya genelinde yüzlerce devasa gemi aracılığıyla taşıyor. Şimdi bu gemilerden biri, kısmen rüzgar gücüyle hareket ediyor.

Cargill tarafından kiralanmış olan 80.000 tonluk bir yük gemisi olan Pyxis Ocean, iki devasa çelik ve kompozit cam “yelken” montajının ardından Şanghay’dan Singapur’a yaptığı ilk yolculuğunu tamamladı. Bu, her biri 37.5 metre (123 feet) yüksekliğindeki iki WindWings ile donatılan ilk gemi. Tasarımcı BAR Technologies, bu yelkenlerin geminin yakıt kullanımını yaklaşık beşte bir oranında azaltabileceğini belirtiyor. Deneme başarılı olursa, Cargill, 10 kadar gemiye daha yelken eklemeyi umuyor.

Cargill’in okyanus taşımacılığı işinin başkanı Jan Dieleman, “Bu yeni yakıtları çok daha uygun maliyetli hale getirecek.” dedi. “Ne de olsa rüzgar bedava.”

Eğer daha fazla operatör ve gemi sahibi, dev filolarını hareket ettirmek için rüzgar gibi yenilenebilir kaynakları kullanmanın yollarını bulurlarsa, çevre kirliliği konusunda kötü üne sahip deniz taşımacılığı sektörü davranışını düzeltme yolunda ilerleyebilir. Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün en son sera gazı araştırmasına göre, sektör yılda 283 kömürle çalışan enerji santraline eşdeğer miktarda karbondioksit atmosfere salıyor. Deniz taşımacılığı sektörü, emisyonları azaltma konusunda artan düzenleyici baskı altında olsa da, petrol kökenli yakıtlardan vazgeçmek büyük bir lojistik zorluk ve maliyetli bir girişim. Dünya filosunun büyük çoğunluğu, bir gemi sınıflandırma kuruluşu olan DNV’nin geçen yıl yayımlanan bir raporuna göre, geleneksel petrol kökenli yakıtla çalışmakta. Siparişteki yeni gemi nesli de petrolsüzlükten oldukça uzak. 

Lloyd’s Register sınıflandırma kuruluşunda gemi performans yöneticisi olan Santiago Suarez de la Fuente, “Rüzgar, gelecekte sıfır karbonlu yakıtlara geçsek bile, gemi sahibinin, işletmecisinin ve kiracısının fayda görecekleri teknolojilerden biridir.” dedi.

Elbette, rüzgar gücüyle seyahat eden gemiler yeni icat edilmiş bir teknoloji değil. Ancak 19. yüzyılda denizlere hükmetmiş olan çok direkli ticaret gemileri, egemenliklerini fosil yakıtla çalışan güçlü buharlı gemilere bıraktığından beri, bu teknolojinin yeniden popüler hale gelmesi yavaş oldu. Uluslararası Rüzgâr Gemisi Birliği’ne göre Pyxis Ocean, günümüzde bir tür rüzgâr destekli tahrik sistemiyle çalışan iki düzineden biraz fazla büyük ticari gemiden oluşan küçük bir filoya katılıyor.

Amerika’nın en büyük özel şirketi olan Cargill için yakıt kullanımını azaltmak, küresel tedarik zincirlerindeki emisyonları on yılın sonuna kadar ürün tonu başına %30 oranında azaltmaya yönelik bir başka adım olacak.

Ancak gelecekteki emisyonlar üzerinde rüzgar destekli tahriğin ne kadar büyük bir etki yapacağını kesin olarak ölçmek kolay değil: Performans, bir geminin rotasına, kurulan yelken sayısına ve elbette rüzgar durumuna bağlı olarak değişebilir. Dieleman, Mitsubishi Corp.’a ait olan ve şu anda Brezilya’ya doğru seyreden Pyxis Ocean’dan 7 ila 10 yıl arasında bir yatırım getirisini beklemiyor; sonuçta, bu bir prototip. Bununla birlikte, yakıt fiyatları geçen yıl olduğu gibi aniden yükselirse, geri ödeme süresi kısalabilir.

Pyxis Ocean’ın yelkenleri, Şanghay, Çin’deki Cosco tersanesinde eklendi. Proje, Avrupa Birliği’nden bir miktar finansman aldı. Diğer finansal detaylar açıklanmadı.

Etiketler