‘Onlar Kovuyor, Biz İşe Alıyoruz’ – Almanya Silikon Vadisi’nin Sıkıntılarından Faydalanıyor

Zorlu bir işgücü piyasası ve kilit yazılım mühendisliği becerilerine sahip çalışan sıkıntısıyla karşı karşıya kalan bazı Alman şirketleri, Silikon Vadisi’ndeki binlerce işten çıkarmayı en iyi yetenekleri bünyesine katmak için bir fırsat olarak görüyor.

ABD’nin Batı Yakası, kendi mesleklerinin en iyi maaşlı ve seçkin noktasında çalışmak isteyen hırslı yazılım mühendisleri için her zaman ana destinasyon olmuşsa da Almanya, Silikon Vadisindeki toplu işten çıkarmalar sonucu oluşan iş arayanlar havuzundan payını alma konusunda oldukça istekli.

Otomobil üreticisi Volkswagen’in yazılım iştiraki Cariad’ın İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Rainer Zugehoer, “Onlar kovuyor, biz işe alıyoruz.” dedi. “ABD’de, Avrupa’da ve Çin’de yüzlerce açık pozisyonumuz var.”

Enflasyon ve resesyon ihtimalinden endişelenen Google’ın ana şirketi Alphabet, Microsoft ve Meta gibi teknoloji devleri toplamda yaklaşık 40.000 kişiyi işten çıkaracağını duyurdu.

Almanya da resesyonun eşiğinde olsa da Almanya’daki şirketler son yıllarda daha yavaş büyüdü ve hala faksla iş yapmakla ünlü bir ülkede, yapılması gereken çok büyük teknoloji sıçramaları var.

Dünyanın en yaşlı nüfuslarından birine sahip olan Almanya’nın işgücünde büyük açıklar var: IT endüstrisi grubu Bitkom’a göre 137.000 IT pozisyonu henüz doldurulmadı.

Hükümet göçmenlik kurallarını basitleştiriyor ve nitelikli göçmen adaylarını Almanya’ya çekmek için kolay vatandaşlık vaadinde bulunuyor. 

Almanya’nın en varlıklı bölgesinin Dijitalleşme Bakanı Judith Gerlach LinkedIn’de işten çıkarılanlara hitaben yaptığı paylaşımda “Sizi Bavyera’ya taşınmaya tüm samimiyetimle davet ediyorum.” dedi.

Euro’nun dolar karşısında değer kazanmasıyla birlikte, çok az Avrupalı şirket çalışanlarına Kaliforniya’nın en başarılı şirketlerinde sunulan yüz binlerce dolarlık ücretlerle rekabet edebilecek ücretler ödese de Avrupa’daki daha ucuz sağlık hizmetlerinin ve San Francisco gibi pahalı yerlere kıyasla daha düşük maliyetlerin yardımcı olabileceğini umuyor.

“Oktoberfest’ten bahsetmiş miydim?” Gerlach, yeni işsizler için cazip olabilecek güçlü iş gücü koruma önlemlerine Münih’in ünlü bira festivalini de ekledi.

Bitkom’dan Bernhard Rohleder, Almanya’nın sadece en yetenekliler için diğer ülkelerle değil, aynı zamanda işe alınacak kişilerin kendi ülkeleriyle de rekabet ettiğine dikkat çekerek bazılarının bu duruma şüpheyle yaklaştığını belirtti.

Ayrıca, Almanya’nın bürokrasiye olan düşkünlüğü de sorun teşkil edebilir: şirketler şimdiden yeni işe alacakları kişilerin çalışma izni almaları için aylardır beklediğini bildiriyor.

Berlinli startup Lendis’ten Diana Stoleru, “Almanya’daki bürokrasi, özellikle de Almanca bilmiyorlarsa, çoğu yüksek nitelikli çalışan için ilk karşılaştıklarında son derece can sıkıcı.” diyor.

Etiketler