Kulak Problemlerini Tespit Eden Kulaklık Geliştirildi

Kulak tıkanması, kulak zarı yırtılması ve orta kulak iltihabı gibi kulak enfeksiyonlarını tespit eden kulaklık geliştirildi.

Kulak enfeksiyonları, kulak kanalına yerleşen bakteri ve mantarlar sonucu oluşuyor. Bu durum birkaç sebepten kaynaklanabiliyor ve kulak içi kulaklıklar, özellikle sık sık temizlenmediği takdirde bu sorunu daha da kötüleştirebiliyor.

Peki, kulak içi kulaklıklar enfeksiyona neden olmak yerine enfeksiyonun erken belirtilerini tespit edebilseydi ne olurdu? Buffalo Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu ihtimali gerçeğe dönüştürmenin bir yolunu buldu.

EarHealth isimli sistem, bluetooth kulaklıklar aracılığıyla sağlıklı bir kullanıcının kulak kanalına bir ‘cıvıltı’ gönderiyor. EarHealth daha sonra bu cıvıltıların kulak kanallarında nasıl yankılandığını kaydediyor ve her kullanıcının kulağı için benzersiz bir profil oluşturuyor. Sonraki cıvıltılarda kaydedilen geometri, kulak geometrisinin değişip değişmediğinin kontrol edilebilmesi için orijinal profille karşılaştırılıyor.

Association for Computing Machinery tarafından Haziran ayında yayınlanan bir makalede araştırmacılar, yapay zeka destekli kulaklık sisteminin kulak kiri tıkanıklığı, kulak zarı yırtılması ve orta kulak iltihabının neden olduğu yaygın kulak enfeksiyonlarını tespit etmede yüzde 82.6 oranında başarı gösterdiğini kaydetti.

Bu üç kulak enfeksiyonu nedeninin her biri, EarHealth sisteminin oldukça doğru sonuçlarla algılayabileceği benzersiz bir ses imzasına sahip. Böylece sistem, spesifik enfeksiyon tipini de tespit edebiliyor. Geliştirilen bu teknolojinin, kulak enfeksiyonlarına yetişkinlerden daha duyarlı olan çocuklar için özellikle faydalı olabileceği belirtiliyor.

Fotoğraf: Jackson Simmer on Unsplash

Etiketler