
Huawei Technologies geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, zorlu ekonomik koşulların müşterilerden gelen talebi azaltması ve ABD teknoloji yaptırımlarının getirdiği sıkıntılar sebebiyle, ilk yarı net karının yarıdan fazla düştüğünü belirtti.
Şirketin gelirleri, bu dönemde yıllık %5,9 düşüşle 301,6 milyar yuana (44,73 milyar $) gerilerken Ocak-Mart döneminde keskin bir düşüş yaşandığı kaydedildi.
Huawei’nin dönüşümlü Yönetim Kurulu Başkanı Ken Hu, B2B iş modeline atıfta bulunarak, “Cihaz işlerimiz ciddi bir şekilde etkilenirken ICT (Information and Communications Technology) altyapı işimiz istikrarlı büyüme kaydetti.” dedi.
Reuters hesaplamalarına göre net karın 2021’in ilk yarısındaki 31.39 milyar yuan seviyesinden 2022’nin ilk yarısında 15.08 milyar yuana inmesiyle Çinli teknoloji devinin kar marjı, %5’e geriledi.
Bir şirket sözcüsü, zayıf ekonomi, COVID-19 kesintileri ve tedarik zinciri problemlerinin, şirketin akıllı telefon ve dizüstü bilgisayar satışı yaptığı cihaz işine zarar verdiğini söyledi.
Cihaz satışlarından elde edilen gelir, dörtte birden fazla bir düşüşle 101,3 milyar yuana gerilerken operatör ve kurumsal iş modellerinin her ikisinde de büyüme kaydedildi.
Huawei ayrıca, karı etkileyen yeni teknoloji ve iş modellerine yapılan yatırımı da artırdı.
Counterpoint Research geçen ay yaptığı açıklamada, Çin akıllı telefon endüstrisindeki ikinci çeyrek satışlarının yıllık bazda %14,2 düştüğünü ve iş hacminin on yılın en düşük seviyesine ulaştığını söylemişti.
Amerika Birleşik Devletleri Huawei’yi 2019’da ihracat kara listesine alarak Çinli şirketin ABD menşeili kritik teknolojiye erişmesini engelleyen ve çip tasarlama ve dış tedarikçilerden bileşen tedarik etme süreçlerine zarar veren yaptırımlar uygulamaya başlamıştı.
Yaptırımlar, şirketin bir zamanlar amiral gemisi olan cep telefonu işlerine büyük zarar vermişti.
Danışmanlık şirketi Canalys’e göre Huawei, sunduğu bulut hizmetleri ile yeni yöneldiği iş kolları olan akıllı araba bileşenleri ve enerji verimliliği sistemleri ile Çin’in büyüyen pazarının %18’ini elinde tutuyor.
Huawei an itibarıyla 300 milyon Huawei cihazında kullanılan tescilli Harmony işletim sistemini de piyasaya sürmüştü.
Hu, “Müşterilerimiz ve ortaklarımız için değer yaratmaya devam etmek ve kalite gelişimini güvence altına almak için dijitalleşme ve karbondan arındırma trendlerinden istifade edeceğiz.” dedi.