52 Milyar Dolarlık Fiat Chrysler ve Peugeot Birleşmesine Onay Çıktı

Reuters’ın haberine göre, Fiat Chrysler (FCA) ve PSA pazartesi günü yaptıkları açıklamada, yatırımcılarının dünyanın en büyük dördüncü otomobil üreticisini oluşturmak için 52 milyar dolarlık birleşmeye onay verdiklerini ve Stellantis adlı yeni şirketin hisselerinin iki hafta içinde işlem görmeye başlayacağını söyledi.

Dünya çapında yıllık yaklaşık 8 milyon araç üretimi ve 165 milyar Euro’nun (203 milyar $) üzerindeki geliriyle, yeni kurulan firmanın otomotiv sektörünün yeni elektrifikasyon çağına atlamasında önemli bir rol oynaması bekleniyor.

Stellantis’in bünyesinde FCA’nın Fiat, Maserati ve ABD odaklı Jeep, Dodge ve Ram’inden PSA’nın geleneksel olarak Avrupa odaklı Peugeot, Citroen, Opel ve DS’sine kadar 14 marka olacak.

FCA ve PSA, daha önce belirtildiği üzere bu yılın ilk çeyreğinde tamamlanması hedeflenen birleşme sürecini 16 Ocak’ta tamamlamayı beklediklerini açıkladı.

İki otomobil üreticisi yaptıkları ortak açıklamada, Stellantis hisselerinin 18 Ocak’ta Milano ve Paris’te, ertesi gün New York’ta işlem görmeye başlayacağını belirtti.

Koronavirüs salgını nedeniyle pazartesi günü erken saatlerde sanal olarak düzenlenen iki ayrı olağanüstü hissedar toplantısında, her iki gruptaki yatırımcılar, kullanılan oyların % 99’unun üzerinde onay oranları ile birleşmeyi destekledi.

PSA’nın şimdiki ve Stellantis’in gelecekteki CEO’su olan Carlos Tavares, “Bu birleşmeye hazırız.” Dedi.

Tavares, otomobil üreticisinin Çin’deki varlığını canlandırmak, büyüyen bir imparatorluğu rasyonelleştirmek ve muazzam kapasite fazlasını ele almak ve rakipleri gibi daha temiz arabalar yaratmaya odaklanmak durumunda kalacak.

FCA’nın şimdiki ve Stellantis’in gelecekteki Yönetim Kurulu Başkanı olan John Elkann, yeni otomobil üreticisinin önümüzdeki on yıl mobiliteyi yeniden tanımlamakta başrol oynayacağını söyledi.

Stellantis’in ana kuzey Amerika operasyonlarının başına geçecek olan FCA CEO’su Mike Manley, birleşmeden kaynaklanan ve tahmini tutarı 5 milyar eurodan fazla olan sinerjilerin (artı değer) % 40’ının platform ve güç aktarım mekanizmaların birleşmesinden ve Ar-Ge yatırımlarının optimize edilmesinden geleceğini açıkladı.

Manley, sinerjilerin % 35’inin satın almalardaki tasarruflardan, diğer % 7’sinin ise satış operasyonlarındaki ve genel giderlerdeki tasarruflardan kaynaklanacağını söyledi.

Sinerjilerin geri kalanının lojistik, tedarik zinciri, kalite ve satış sonrası operasyonlar gibi diğer fonksiyonların optimizasyonundan beklendiğini de sözlerine ekledi.

FCA, ayrı bir açıklamada, hissedarlarına birleşme tamamlandıktan sonra en kısa sürede 2,9 milyar euro özel temettü ödeyeceğini söyledi.

PSA ve FCA hiçbir tesisi kapatmamayı taahhüt ettiler.

(1 ABD doları = 0,8140 Euro)

Etiketler