Robotlar ABD’de yarım milyon insanı işsiz bıraktı ve araştırmacılar, 2030’a kadar robotların 800 milyon işi devralabileceğini tahmin ediyorlar. Ancak New York’ta kongre üyesi olan Alexandria Ocasio-Cortez, bir tür devlet güvenlik ağı işlerini kaybeden insanlara adil bir şekilde yardım etmek için çalıştığı sürece yaygın otomasyonun heyecan verici bir şey olduğunu söylüyor.
Austin’deki SXSW Konferansı’nda Ocasio-Cortez, robotların işleri devralmasına ilişkin yaygın korkuyu, gelir eşitsizliğini ve ekonomik güvencesizliği hafifletmesi gereken temel sistemlerdeki başarısızlığa bağladı. “Bilet toplayıcının bilet toplamayacak olması bizi korkutmamalı. Bu bizi heyecanlandıran bir şey olmalı. İşsizlik durumunda ölüme terk edildiğiniz bir toplumda yaşadığımız için bu konu bizi heyecanlandırmıyor.”
Peki otomasyonun işçi sınıfını önemli ölçüde azaltmayacağını nasıl söyleyebiliyorsunuz? Ocasio-Cortez buna ilişkin olarak, Bill Gates’in fikrinden bahsediyor: robotlardan %90 oranında vergi alınabilir. (Elbette burada bahsettiğimiz, şirketleri vergilendirmek.) Başka bir öneri de işsiz kalanlara evrensel bir temel gelir bağlanması. 2018 Gallup anketine göre bu fikir Demokratların %68’i Cumhuriyetçilerin ise %28’i tarafından destekleniyor.
Ocasio-Cortez, “İster vergi oranı olsun ister otomasyonun yarattığı rahatsız edici serveti dağıtmak olsun, sistemlerimize yönelik çözümler aradığımız ve bu gibi fikirler üzerinde düşündüğümüz takdirde otomasyona ilişkin heyecan duyabiliriz.” diyor.
Ocasio-Cortez’e göre, devlet sistemleri yaratılan servet ile yalnızca birkaç kişi yerine herkesi yükseltmek için çalırsa, otomasyon toplum için şunları yapabilir: İnsanlar eğitim, sanat, bilimsel araştırma ve icat için daha fazla zaman harcayabilir. “Yaratıcılığa ilişkin her şeyin maaşa bağlanması gerekmiyor.”
Bu, Gates’in de savunduğu klasik tekno-fütürist rüya. Fakat şu anda o dünyada yaşamıyoruz. Ocasio-Cortez, “Ürettiğimiz servete göre ücretlendiriliyor olsaydık, her zamankinden çok daha az çalışıyor olmalıydık fakat bu hiç böyle değil.” diyor. “Biz çaresizliğimizin oranına göre ücretlendiriliyoruz, gerisi ise milyarderlere veriliyor.”