Facebook; Messenger, WhatsApp ve Instagram’ı Entegre Etmeyi Planlıyor. Peki Bu Kullanıcılar İçin Ne Anlama Geliyor?

Facebook mesajlaşma platformları WhatsApp, Instagram ve Messenger’ı entegre etmeyi planlıyor.

Bu üç hizmet ayrı uygulamalar olarak kalacak olsa da altyapıları aynı olacak. Yüzeydeki değişiklikler az olsa bile bu hareket araçları kullanan milyarlarca insan üzerinde etki sahibi olabilir. Örneğin, şirket daha iyi reklamlar oluşturmak için farklı uygulamalardan tek bir kullanıcı profili oluşturulmasına olanak sağlayabilir.

Facebook’a göre bu uygulamalar, mesajların konuşmanın dışındaki kişilerce okunmasını önleyen uçtan uca şifrelemeyi uygulayabilir.

Bir Facebook sözcüsü, “Mesajlaşma ürünlerimizi uçtan uca şifreli hale getirmek için çalışıyoruz ve ağ üzerinden arkadaşlarınıza ve ailenize daha kolay ulaşmanız için yollar bulmak istiyoruz.” dedi. “Tahmin edeceğiniz gibi bunun nasıl çalışacağına dair tüm detayları bulmak üzere sürece başladığımızdan beri ortada birçok tartışma ve münakaşa var.”

Facebook, her ay toplam 2.6 milyar insanın Facebook, WhatsApp, Instagram veya Messenger kullandığını tahmin ediyor. Bununla birlikte 2 milyardan fazla insan her gün ortalama olarak Facebook’a ait uygulamalardan en az birini kullanıyor.

eMarketer araştırma şirketinin baş analisti olan Debre Aho Williamson, bu hareketin sonucu olarak verilerin uygulamalar arasında paylaşılacağını söyledi. Bu, Facebook’un kullanıcıların uygulamaları arasındaki faaliyetlerini izlemesini ve reklamlarını daha etkili bir şekilde oluşturmasını kolaylaştırabilir.

Kullanıcılar için ise artan veri paylaşımı, WhatsApp’taki faaliyetlerine ilişkin bilgilerin Facebook, Instagram veya Messenger uygulamalarında yaptıklarıyla ilişkilendirileceği anlamına gelebilir.

Williamson, “Kullanıcılar Facebook ve mesajlaşma uygulamalarının aynı şirket olduğunu düşünmediyse de artık bu gerçekliği kabul etmek zorundalar.” dedi. “Bu mesajlaşma uygulamalarını bir araya getirmek, Facebook’un bunlar üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak istediğini gösteriyor ve bu daha fazla şirket içi icra (execution) çatışmasına yol açabilir.”

Facebook tarafından satın alındıktan sonra WhatsApp ve Instagram nispeten bağımsız olarak kaldı. Ancak Facebook; sahte haberler, seçimlere dışarıdan karışılması ve mahremiyet skandallarıyla mücadele ederken her iki platform da şirket için giderek daha önemli hale geldi.

WhatsApp, 2014 yılında Facebook tarafından satın alındı ve CEO’su ve kurucu ortağı Jan Koum 2018’in Mayıs ayında şirketten ayrıldı. Koum’un, kişisel veri ve şifreleme yaklaşımına ilişkin Facebook’la anlaşmazlığa düştüğü için istifa etmeye karar verdiği söyleniyor.

Söylenene göre, Ekim ayında Instagram kurucu ortakları Kevin Systrom ve Mike Krieger, fotoğraf paylaşma uygulamasının doğrultusuna ilişkin CEO Mark Zuckerberg ile tartıştıktan sonra Facebook’tan ayrıldı.

Araştırma şirketi Forrester’in kıdemli analisti Jessica Liu, kullanıcı deneyiminin yalnızca biraz değişeceğine inanıyor. “Çoğu kullanıcının farkına varmayacağından ve bunun hakkında iki kere düşünmeyeceğinden eminim. Zaten hali hazırda Instagram’da Facebook arkadaş önerileri alıyorsunuz ve başka bir Facebook kullanıcısıyla “özel olarak” konuşmak istiyorsanız Facebook’tan Messenger uygulamasına yönlendiriliyorsunuz.”

Etiketler