
Hepinize merhaba, DigitalTalks Pazar Sohbetleri‘nde bugün Moka Ödeme Kuruluşu Genel Müdürü Selim Güsar ile birlikteyiz.
Selim Bey merhaba, öncelikle iyi pazarlar dilerim. Moka ile ilgili bize kısaca bilgi verebilir misiniz? Müşterilerinize ne gibi ürün ve hizmetler sunuyorsunuz? Sizi ön plana çıkartan ürün ve hizmetlerin neler olduğunu düşünüyorsunuz?
İyi pazarlar. Moka Ödeme Kuruluşu A.Ş. sanal POS, mobil ödeme ve fatura ödeme sistemleri sunan bir ödeme kuruluşudur.
Moka; sanal POS, ödeme isteği gönderme, pazaryeri, kart saklama, tek tıkla ödeme, tekrarlı ödemeler, özel ödeme çözümleri, hazır ödeme ekranları, mobil uygulamalarda ödeme, ön provizyon, havuz ödemesi, açık kaynak kodlu e-ticaret siteleri için sanal POS modülleri, kısmi ödeme gibi çok geniş yelpazede çözümler sunmaktadır.
MokaPOS: Sanal POS altyapısı kullanarak KOBİ’lerin tüm banka kartlarından ödeme almalarını sağlayan ürünümüzdür. MokaPOS’a üye olan 3 bine yakın üye işyerimiz ödeme almak için şu yöntemleri kullanabilmekteler:
- API (web servis) ile entegrasyon
- Hazır ödeme ekranları
- SMS ve e-posta ile ödeme bildirimi gönderme
- iFrame ile ödeme alma
- Ortak ödeme sayfası
Moka Mobil POS: Apple Store ve Google Play Store’dan indirilebilen mobil ödeme uygulamamız ile Moka üyeliğini başlatan kullanıcılarımız SMS ve e-posta ile ödeme bildirimi göndererek ödeme alabilmekteler. Tahsil edilecek tutar, ödeme yapacak kişinin adı soyadı ile birlikte cep telefonu numarası ve/veya e-posta adresi girilerek ödeme isteği gönderilir. Ödeme isteğini alan kişi ise kendi akıllı telefonu ya da bilgisayarı üzerinden ödeme yapacağı kart bilgilerini girerek ödemesini gerçekleştirirler.
Moka Fatura: Kurum faturalarının ödemelerini yapan fatura ödeme noktaları ile temsilcilik sözleşmesi imzalayarak kredi kartından kurum faturaları ödeme altyapısını sunmaktayız. Türkiye genelinde bine yakın notada birçok kurumun fatura ödemelerinin gerçekleşmesine aracılık etmekteyiz. Bununla birlikte www.mokafatura.com adresi ve MokaFatura mobil uygulamamız üzerinden de son kullanıcıya faturalarını kredi kartı ile ödeme imkanı sunmaktayız.
Moka olarak KOBİ’ler için nakit yönetimi ihtiyacının ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Bu nedenle kartla ödeme alma konusunda sunduğumuz alternatifler ve özelleştirilebilir ödeme yöntemlerimiz ile teknolojik olarak KOBİ’lerin ihtiyaçlarına çözüm sunuyoruz. Buna ek olarak KOBİ’lerin ödemelerini ertesi iş günü hesaplarına yatırarak nakit yönetimlerini yapmaları için kendi kaynaklarını kullanabilmelerine olanak sağlıyoruz. Çoğu sektör için ödemeleri ertesi iş günü gerçekleştirmemiz oldukça önem taşıyor bu sayede de büyük avantaj sağlamış oluyoruz.
KOBİ’ler MokaPOS kullanarak tek bir sözleşme ile Türkiye’deki tüm banka kartlarından ödeme kabul edebiliyorlar aynı şekilde tüm banka kartlarından gelen ödemeleri sadece tek bir banka hesabında yönetebiliyorlar. Üye işyerleri bu tek sözleşme ile kredi kartlarına hem tek çekim hem de 12 aya kadar taksit imkanı sağlayabiliyor. Moka’nın sunduğu finansal raporlama ekranları ile de farklı kartlar için farklı banka ekranlarından finansal ve muhasebesel işlemler yapmak yerine tek bir ekrandan tüm ödemelerini yönetebiliyorlar.
Uzun yıllardır finans sektörünün içinde olan bir yönetici olarak Türkiye’de bankalar dışındaki finansal teknoloji şirketlerinin gelişimini ve rekabeti nasıl görüyorsunuz?
Ülkemizde 90’ların sonu, 2000’lerin başında Bankacılık Sektörü muazzam bir atılıma girdi. Ürün çeşitliliği, hizmet kanalları, teknoloji kullanımı açısında neredeyse tüm dünyaya örnek olacak uygulamalar hayata geçirildi. Bu açıdan baktığımızda fintek sektörünün aynı başarıyı yakaladığını maalesef söyleyemiyoruz. Bu konuda beklenen atılımı henüz gerçekleştiremedik. Diğer yandan ülkemizde adetler artmakla birlikte hacimlerdeki artışlar da yine maalesef sınırlı kalmaktadır. Elektronik ticaret hacimlerimiz beklenen seviyelere hala ulaşamamıştır. Bu da fintek alanında faaliyet gösteren firmalara daha da çok sorumluluk yüklemektedir. Zira ödeme ve tahsilat çözümleri, hem işyerleri hem de tüketiciler düşünülerek daha da zenginleştirilmeli, bankacılık sektöründe olmayan, yeni ürün ve hizmetlerin geliştirilmesi gerekmektedir. Tipik olarak tanımlayabileceğimiz ürün portföyleri ile çok da başarılı olunabileceğini düşünmüyorum. Diğer yandan sadece Türkiye ile sınırlı kalmak da fintek şirketlerinin uzun vadeli var olmaları açısından sıkıntılı durumlara sebep olacaktır. Küreselleşme yolunda adımlar atılması gerekmektedir. Aksi takdirde yakın zamanda konsolidasyon ve hatta lisans iptalleri dahi görmemiz sürpriz olmayacaktır.
BKM’nin verilerine göre Türkiye’nin online kartlı işlem hacmi 2017 yılında neredeyse 100 milyar Türk Lirasına ulaştı. Yapılan kartlı ödeme tutarı geçtiğimiz yıla oranla yüzde 14,5 oranında arttı. Her 5 kredi kartından 2’si ise internetten yapılan alışverişlerde kullanılıyor. Yani sadece ödeme sistemleri dikeyinde faaliyet gösteren firmalar için potansiyel fırsatın yüzde 60’ının hala pazara dahil edilme şansı mevcut.
Dünyada teknoloji şirketlerinin finans alanına ilgisi malum… Bildiğiniz gibi Amazon ve Alibaba da Türkiye’ye geldi. Bu durum sizce orta ve uzun vadede Türkiye’deki dengeleri nasıl etkiler?
Global çapta etki yaratan ve e-ticaretle birlikte online alışverişe her anlamda katkı sağlayan firmaların tecrübesinin ülkemize etkisi sektörel bilinç anlamında faydalı olacaktır. Rekabet genel olarak fayda sağlar ancak dengeleri koruyacak ticari şartlar da herkesi korumalı. Yabancı menşeli bu firmalar Türk tüketicilerinin online alışkanlıklarını kendi tecrübeleri ile birleştirerek sunması durumunda sanal POS’lardan geçen kartlı ödeme hacmi artacaktır. Ayrıca bu firmaların yeni teknolojileri geliştirmesi sektördeki yerli firmaların da alternatif teknolojiler geliştirmesini sağlayabilir.
Globalde finansal teknoloji sektörü oldukça hareketli bir alan. Bu sektörde trendleri nasıl görüyorsunuz? Neler paylaşmak istersiniz?
Finans sektörü her zaman ilgi çekmiştir. Teknoloji ile yoğrulan finans sektörü klasikleşmiş hantal işleyen yapısından daha hızlı çözümler ve ürünler üretme amacı güden fintek firmalarının doğmasını sağlamıştır. Konu para olunca güvenlik ön planda olmaktadır. Bununla birlikte bireyler ya da kurumlar nazarında özelleştirilebilen finansal çözümler sunmak önemli hale gelmiştir. Ödeme sistemleri, krediler, para transferi vb. konular tüm dünyada finteklerin çözümler sunduğu alanlardır. Bu konularda derinleşip farklılaşmak önemli.
Diğer yandan fintek sadece ülkemizde değil, tüm dünyada ilgi gören bir alan. Bu sebeple birçok ülkede mevzuat açısından gelişmeler de sektörü desteklemektedir. Örneğin Meksika’da kişisel veriler tüm kurumlar arası paylaşıma açılmış, bu alanda gerekli yasal düzenlemeler de hayata geçirilmiş durumdadır. Buradan yola çıkarak, ülkemizde de BDDK tarafından yürütülen çalışmalar bulunmakta olup, zaman içerisinde finteklerin önünü açacak yasal düzenlemeleri göreceğimize inanıyorum.
2019 yılı için hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?
Moka olarak sistem geliştirmeleri, yeni ürünler ve var olan ürünlere yeni modüller geliştirme sürecimizi yoğunlaştırıp 2018’de yakaladığımız büyüme ivmesini 2019 yılında da artırarak devam ettirmek istiyoruz. Var olan ve potansiyel üye işyerlerimizin farklılaşan ihtiyaçlarını kapsayacak çözümleri sunmak istiyoruz. Özellikle tek bir ödemenin birkaç üye işyeri arasında paylaştırılması işlemi için sistem altyapımızı hazır hale getirdik ve yakında bu modeli üye işyerlerimizin kullanımına açacağız.
Değerli paylaşımlarınız için teşekkürler Selim Bey. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Ben teşekkür ederim Ozan Bey. Size ve tüm DigitalTalks okurlarına güzel bir gün dilerim.