
Var olan droneların sayısı her geçen gün artıyor. Araştırma şirketi Gartner’a göre, insansız hava aracı pazarı, 2020 yılına kadar 11 milyar dolardan daha fazla bir değere sahip olacak. Droneların en büyük sıkıntılarından biri, şarj edilmeleri gerektiğinden dolayı kısa uçuşlar gerçekleştirebilmeliydi. Şimdi, yeni bir startup olan Global Energy Transmission (Küresel Enerji İletimi), uçuş sırasında aracı şarj edebilen bir sistem ile bu problemi çözmeyi hedefliyor.
GET sistemi, kutuplar arasında bulunan altıgen bir tel yapıdan oluşuyor. Teller havada droneların bataryalarını şarj edebilen iletken bir endüktif şarj alanı yaratıyor. Bunun yanında, endüktif şarj ile, bir indüksiyon bobini (düşük voltajlı bir güç kaynağından yüksek voltajlı titreşimler üreten bir tür elektrik dönüştürücüsü) alternatif elektromanyetik bir alan oluşturuyor. Dronedaki ikinci bir bobin ise daha sonra elektromanyetik alandan güç alıyor ve aküyü şarj etmek üzere tekrar elektrik akımına dönüştürüyor.
GET sisteminde çoklu dronelar aynı anda şarj olabiliyorlar ve sistem istenilen yere taşınabilecek kadar portatif. 25 dakikalık uçuş süresine olanak tanıyan bir şarj sağlamak 6 dakika alıyor. Ayrıca şirket, droneların geniş alanlarda sürekli bir şekilde uçmalarını sağlamak için hücre kulesine benzer şarj döngüleri kurmayı planlıyor. Sistem, teslimat dronelarının uzun mesafelerde çalışmasına olanak tanımak için kullanılabilir; gözetleme droneları sürekli olarak havada kalabilir ve inşaat droneları daha uzun süreler çalışabilir.
GET şu anda bu sistem için ön siparişleri alıyor ve 2019 yılının ortalarında dağıtıma başlamayı umuyor. Kalabalık alanlarda droneları kullanmaya ilişkin yasal kısıtlamalar göz önünde bulundurulduğunda, kablosuz şarjın öncelikli olarak endüstriyel uygulamalarda kullanılması muhtemel.