
Amazon ve Microsoft gibi büyük teknoloji şirketleri, yabancı çalışanlar için dış kaynaklardan yararlanan firmalardan daha fazla H-1B vizesi alıyor.
E-ticaret devi Amazon, 2016’da 1.416 çalışanına vize sağlamıştı, geçtiğimiz sene ise 2.515 çalışanına vize sağladı.
H-1B, daha önce ABD’deki kalifiye çalışan eksiklerini tamamlamaya yardımcı olan, popüleritesine rağmen tartışmalı bulunan bir çalışma vizesi tipi.
Yılda yalnızca 85.000 adet H-1B vizesi veriliyor. Vize için var olan talep arzı geçtiğinde, vize alabilecek kişileri seçmek için kura çekimi yapılıyor.
Bu ayın başında, ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Servisi, arka arkaya altı yıldır olduğu gibi, H-1B vize başvurularının beş gün içinde tamamlandığını bildirdi.
New Jersey’de kurulan bir bilgi teknolojileri şirketi olan Cognizant, 2017’de Amazon’u da geçerek en çok H-1B vizesi sağlayan şirket oldu. Cognizant’ın başvurduğu H-1B vize sayısı bir önceki yıla göre %25 düştü.
NFAP’nin açıkladığı gibi, Microsoft, Intel, Google, Apple ve Facebook gibi büyük teknoloji şirketleri, çalışanlarına en çok H-1B vizesi sağlayan 15 işveren arasında yer alıyor.
Aralarında Başkan Trump’ın da olduğu eleştirenler, çalışanlar konusunda dış kaynakları kullanan şirketlerin, çalışanların daha sonra teknoloji şirketleriyle anlaşma yapması için H-1B vizesinin kura sistemini suistimal ettiğini söylüyor.
Kıdemli bir Beyaz Saray yetkilisi Nisan 2017’de yaptığı açıklamada, “H-1B vizesini en çok alan şirketler Tata, Insfoys ve Cognizant gibi şirketler. Bu şirketler, çok sayıda vize için başvuruyorlar, böylece çekilişe daha fazla kişi sokuyorlar ve sonunda da dağıtılan vizelerde aslan payını alıyorlar.” dedi.
Ancak raporlara göre bu sene, dış kaynak kullanan şirketlerin vize başvurularında azalma görüldü.
Hintli dış kaynak kullanıcısı şirket Tata Consultancy Services daha önce, bundan sonra Amerikalı çalışanları uzman olarak işe almak istedikleri için bu sene çok daha az vize başvurusu yaptıklarını bildirmişti. NFAP’nin raporuna göre, Tata, bu sene yalnızca 2.312 vize aldı. Bu sayı, iki sene önce aldığı vizelerin yarısından daha az. Tata gibi, Infosys ve Wipro’nun vize başvuru sayılarında düşüş gözlemlendi.