Çevrimiçi Tacize Maruz Kalan ABD’li Yetişkin Oranı %41

Siber zorbalık büyük bir problem olmaya devam ediyor. ABD’li on yetişkinden dördü çevrimiçi tacize maruz kaldığını öne sürüyor.

Pew Araştırma Merkezi’nin yaptığı yeni bir araştırmaya göre, Facebook ve Twitter gibi dev teknoloji şirketlerinin trollüğü ve zorbalığı bitirme çabalarına rağmen çevrimiçi taciz hiç olmadığı kadar arttı.

4.248 ABD’li yetişkin arasında yapılan çalışma, çevrimiçi tacizin en yaygın çeşidi olarak isim takma ve mahcubiyet olduğunu ortaya koydu.

Tacize uğrayanlar arasındaki ABD’li yetişkinlerin yaklaşık %18’i; fiziksel tehdit, takip ve cinsel taciz gibi ağır davranışların hedefi olduklarını söyledi. Yaklaşık %66’sı, çevrimiçi taciz davranışlarına tanık olduklarını belirtti – ki kötü davranışların büyük bir kısmı kamuya açık sosyal medya platformlarında gerçekleştiğinden bu şaşırtıcı değil.

Katılımcıların birçoğu, zihinsel ve duygusal stres dahil olmak üzere tacizin zararlı etkilerine değindi. ABD’li yetişkinlerin dörtte birinden fazlası, başkalarının taciz edildiğini gördükten sonra çevrimiçi bir şey yayınlamamaya karar verdi.

Trollerle mücadele girişiminde Twitter, sessize alma ve engelleme seçenekleri gibi yeni özellikler tanıttı, kötü niyetli tweetlerin akışta görünmesini ve seri tacizcilerin yeni hesap açmalarını engelleyen bir “güvenli arama” geliştirdi. Instagram, geçtiğimiz günlerde rahatsız edici yorumları silen bir araç ve yorumlardaki spamleri kaldıran bir filtre duyurdu.

Çalışmaya katılanlar, sorunun nasıl ele alınabileceği konusunda farklı görüşlerini paylaştı. Katılımcıların yaklaşık %80’i, çevrimiçi hizmetlerin kendi platformlarında taciz durumu olduğunda bu konuda bir şeyler yapmaları gerektiğini söyledi ve %43’ü yasaların bu konuları daha ciddiye alması gerektiğini belirtti.

Ayrıca insanlar, çevrimiçi olarak insanların güvende hissetmesi ve konuşma özgürlüğü arasındaki dengenin nasıl sağlanacağı konusunda ayrıldı.

Raporun yazarı ve Pew Araştırma Merkezi’nde araştırma görevlisi olan Maeve Duggan, “Amerikalılar aynı anda somut çözümler ve çevrimiçi güvenli alanlar istiyor fakat ifade özgürlüğü konusunda da korumacılar.” dedi. “Belgelendirilmiş çevrimiçi taciz deneyimler yelpazesi göz önüne alındığında, insanlar herkese uyan bir çözüm olmadığını hissediyor.”

Etiketler