İnsanlarda Kafa Naklinin Gerçekleşmesine Bir Seneden Az Kaldı

İtalyan cerrah Sergio Canavero’nun açıklamasına göre her şey planladığı gibi giderse önümüzdeki yıl bu zamanlarda dünyanın ilk kafa nakli gerçekleşmiş olacak.

2015 yılının başlarında Canavero bu çığır açan ameliyatı iki yıl içerisinde gerçekleştireceğinin bilgisini vererek dünya gündemine oturmuştu. Şimdi ise Alman bir dergiye verdiği röportajda ameliyatın 10 ay içerisinde Çin’de gerçekleşeceğini duyurdu.

Hasta ise Werdnig-Hoffmann isimli spinal kas atrofisi hastalığı olan ve ameliyata gönüllü olan Valery Spiridonov olmayacak. Canavero, “İlk hasta Çinli olacak.” dedi.

Çinli doktorlar ekibi, 2014 yılında fareler üzerinde kafa nakli araştırmalarını yayınlayan Harbin Tıp Fakültesi’nden Xiaoping Ren tarafından yönetilecek. Ren aynı zamanda ABD’de gerçekleşen ilk başarılı el nakli operasyonunun da bir parçasıydı. Kendisi 2016’nın Ocak ayında prosedürün bilimsel tepkilerini Surgical Neurology International dergisinde Canavero ile birlikte bir makalede yayımlamıştı.

Ameliyat tekniğinin 36 saat sürmesi öngörülüyor.

Canavero kafa nakli operasyonunu başarılı bir şekilde maymunlar üzerinde denemiş olduğunu öne sürüyor. Öte yandan çeşitli bilim adamları etik endişelerini gizlemekten çekinmiyor. New Yok Üniversitesi bio-etik uzmanı Arthur Caplan, Canavero’nun “aklını yitirmiş” olduğunu söyleyerek operasyonun başarılı bir şekilde gerçekleşmesi durumunda bile yeni bedenin nakil edilen kafa ve beyin ile nasıl bir kimyasal etki yaratacağı konusunda en ufak bir fikirlerinin olmadığını belirtti.

Canavero’nun kendine güveni ise tam gibi görünüyor.

“Şu an için söyleyebileceğim tek şey, gerçekleştirdiğimiz tıbbi deneylerde devasa ilerlemeler kaydetmiş olduğumuz. Bu ilerlemeler sadece birkaç ay öncesine kadar bize imkansız geliyordu. Ulaşmış olduğumuz kilometre taşları şüphesiz ki tıp dünyasında bir devrim yaratacak.”

Kendisi aynı zamanda bir sonraki deneysel ameliyatı için de hazırlanıyor: Kafanın tamamını değil, sadece beyni nakil etmek. Bunu 3 yıl içerisinde başarabileceğine inanıyor.

“Beyin naklinin pek çok avantajı var. Birincisi, neredeyse hiç bağışıklık reaksiyonu göstermemesi, bu da reddedilme olasılığını ortadan kaldırıyor. İşin aslı beyin tarafsız bir organ. Eğer damarları, sinirleri, tendonları ve kasları olan bir kafayı naklederseniz reddetme çok büyük bir sorun teşkil eder. Ancak bu durum beyin için geçerli değil.”

“Öte yandan sorun yaratabilecek şey orijinal dış bedeninizin hiçbir parçasının aynı kalmayacak olması. Kafanız artık orada değil ve beyniniz bambaşka bir kafatasına naklediliyor.”

Etiketler