Petrolden elde edilen gelirler giderek kururken Arap ülkeleri bereketli enerji kaynaklarını başka bir kaynakla ikame edebilir mi? Cevap: Belki de. Orta Doğu’nun ve Kuzey Afrika’nın petrol zengini ülkeleri büyük bir atılıma adım atarak güneş enerjisine geçiyor. Neden olmasın? Ne de olsa bir gün gelir de petrol biterse onların en büyük doğal kaynağı güneş ışığı haline gelebilir.
Orta Doğu’daki elektrik talebi giderek artıyor, petrol yakmak yerine ise ülkeler güneş enerjisine yönelmeye başladı. Ve bunu fiyatları ciddi oranda düşürecek büyüklükte bir ölçek üzerinde yapıyorlar. Örneğin geçtiğimiz yıl Dubai pazar ortalaması 9 sent iken kilovat başı 5.85 sentlik bir rakama ulaştı. Ürdün’de proje ihaleleri 6.13 sent gibi düşük fiyatlardan başlıyordu. 2016 Orta Doğu Güneş Enerjisi Raporu’na göre Birleşik Arap Emirlikleri güneş enerjisinde lider oldu: Dubai 2020 yılına kadar enerjisinin yüzde 7’sini güneşten sağlamayı planlıyor. Bu her ne kadar iddialı bir oran gibi görünmese de eğer plan hızlıca işlerse hedef 2030’da yüzde 25 ve 2050’de yüzde 75 oranına ulaşmak. Bu noktalara ulaşmak için Dubai, bina çatılarında güneş panel kullanımını zorunlu hale getirecek.
Bu atılımın sebepleri arasında petrol tükendikten sonra enerji bağımsızlığına sahip olma ihtiyacı yatıyor olabilir. Bu kurak ülkelerin arıtma tesislerini yönetebilmeleri için elektriğe ihtiyaçları var. İklim değişikliği ve büyüyen nüfusun var olan su kaynaklarına getirdiği baskı ile birlikte temiz suya güvenilir erişim oldukça önemli bir hal alacak.
İronik olarak bu ülkeler aynı zamanda bu işe geç başlamış olmanın avantajından da yararlanacak gibi. ABD’de ve dünyanın geri kalan gelişmiş ülkelerinde 10 yıldan fazla süredir bu alanda süregelen teknoloji gelişmeleri fiyatları ciddi oranda azalttı. Dünyadaki güneş enerjisi uzmanlığı da artarak devam ediyor. Bolca güneş alan zengin bir ülke de bu faktörleri lehine çevirerek güneş enerjisi için gerekli değişimleri hızlı bir şekilde gerçekleştirebilir. Daha fakir olan ülkeler de eğer yeterli güneş ışığı alıyorsa düşen fiyatlardan yararlanabilir.
Ortadoğu’nun pragmatizmi ve Trump’ın kömür-dostu gelecek planları ile birlikte ABD’nin elektriğini şu an petrol aldığı yerden alma ihtimali çok da uzak görünmüyor.