BMW Otonom Araba Yarışında Büyük Bir Hamle Yaptı

BMW, geçtiğimiz Çarşamba düzenlenen Consumer Electronics Show’da otonom araba yarışını kazanmanın yolunu bildiğini açıkladı.

Firma, Intel ve Mobileye ile yapılan iş birliği aracılığıyla 2017’nin ikinci yarısında 40 tane kendi kendini sürebilen aracı test edeceklerini duyurdu. İlk olarak Temmuz ayında duyurulan bu iş birliği, üçlünün 2021’de kendi kendini süren araçları piyasaya sürmesine olanak verecek verileri toplamasını sağlayacak.

Fakat BMW’nin açıklamasının en dikkat çekici yanı bu aracın ‘evrimli mimari’ye sahip olması: diğer araba üreticileri de veri toplayıp aracın özelliklerini uyarlayabilecekler.

Veri toplama, otonom araç teknolojisinin can alıcı noktalarından biri. Otoyolda trafiğin nasıl aktığından arabaların karlı bir yolda nasıl tepki gösterdiklerine kadar birçok veri, otonom araçların çeşitli durumlara verecekleri tepkileri öğrenmelerine yardımcı oluyor. Otonom arabalar ne kadar çok veri toplarsa, zorlu sürüş koşullarıyla mücadele etmeyi bir o kadar hızlı öğrenirler.

Rakiplerinin aksine BMW, verilerini halkın katkısına açıyor.

“Dünyanın geri kalanından kendimizi ayırmak yerine, dünyaya gelip bize katılmasını söylüyoruz.” diyor Mobileye’ın eş kurucusu ve CTO’su Amnon Shashua. “Kaynakları ve verileri paylaşarak kazanılabilecek çok şey var.”

Eylül ayında BMW, Nokia’nin eski haritalama bölümü HERE’ı satın almak için Audi ve Mercedes ile birlikte çalışmıştı. Bu iş birliği firmalara trafik akışı ve kötü hava koşulları gibi bilgileri anında paylaşma olanağı sağlayarak arabalarının daha hızlı ve akıllı tepki vermelerine yardımcı olmuştu.

Doğal olarak bu yaklaşımda olan tek firma BMW değil. Google da bir navigasyon uygulaması olan Waze’i 2013 yılında satın almıştı. Şu anda araba kullanırken telefonundan Waze ugulamasını açan herkes, Google’ın otonom araba markası Waymo’nun otonom arabalarında kullanabileceği veri tabanına anlık veri sağlıyor.

Waze’in iyi yanlarından biri de hangi aracı kullandığınızla limitli olmaması, bu da uygulamayı otonom araçların haritalama sistemi alanında bir numaraya yerleştiriyor. BMW’nin de yalnızca kendi araçlarından veri toplamanın yeterli olmayacağını bildiği aşikâr, bu nedenle veri toplayabileceği diğer araba markalarıyla iş birliği yapması da oldukça mantıklı.

Tesla araçlarının donanımını en sonunda tamamen sürücüsüz gidebilecekleri şekilde üretiyor. Firma, sistemi ilerletme amacıyla yollarda bulunan kendi arabalarından anlık veri topluyor ve şimdiden 1.3 milyar millik bir veri hazinesi var. Ancak Tesla bu verileri yalnızca otopilotu olan araçlarından toplayabiliyor, bu da veri miktarını oldukça kısıtlıyor.

Waymo ise kendi otonom araçları için Fiat Chrysler ile iş birliği yaptı.

“Birçok inovasyon yaratıcıları ve pazarlama uzmanları bunu mükemmelleştirmeye çalışıyorlar, fakat benim düşünceme göre çoğu başarısızlığa uğrayacak.” diyor Klaus Fröhlich, BMW’nin araştırma ve geliştirme müdürü. “Biz ise bu yarışı kazanmak için birçok firmadan farklı bir yol izliyoruz.”

Etiketler