Hepinize merhaba, bugün DigitalTalks Pazar Sohbetleri’nde Papara Elektronik Para şirketinin CEO’su ve yatırımcı ortağı İlker Diker ile birlikteyiz.
İlker merhaba, öncelikle iyi pazarlar dilerim. Bildiğimiz gibi Papara geçtiğimiz aylarda BDDK’tan Elektronik Para Kuruluşu lisansını alarak faaliyetine başladı. Hayırlı ve uğurlu olsun. Papara olarak şu an ne gibi hizmet sunuyorsunuz ve ilerleyen aylarda sunmayı planlıyorsunuz?
Teşekkürler Ozan. Senin de belirttiğin gibi 6493 sayılı kanun kapsamında Nisan ayının sonunda BDDK’dan Elektronik Para lisansımızı aldık. Bilindiği üzere ödeme hizmetleri ve elektronik para kuruluşları hakkında bu kanun ile tüm faaliyetlere ilişkin mevcut yasal boşluğun doldurulması, faaliyetlerin düzenlenmesi ve banka dışında hizmet veren ticari oyuncuların denetlenebilir ve güvenli bir şekilde sisteme kazandırılması hedeflenmektedir.
Nisan ayında aldığımız BDDK izini sonrasında hazırlıklarımızı tamamlayarak Ağustos sonunda faaliyete başladık. Papara bir dijital cüzdan. Onbinlerce noktadan veya banka havalesi ile içine bakiye yükleyebildiğiniz, yüklediğiniz bakiyeler ile 7/24 para transferi yapabildiğiniz, internette güvenle alışveriş yapabildiğiniz, fatura ödeyip sevdiğiniz oyunları oynamak için oyun pin’i alabildiğiniz bir platform. Kısacası Papara, bir cüzdan ve daha fazlası… Ayrıca 2017 Mart ayının başında Papara Ön Ödemeli Kart’ı da Mastercard markası ile kullanıcılarımıza sunuyor olacağız. Papara Kart ile Mastercard kabul eden Türkiye ve dünyadaki tüm işyerlerinde kullanıcılarımıza harcama yapma imkanı sağlarken, tüm ATM’lerden para çekme özgürlüğünü de sunuyor olacağız.
Bunun dışında 2017’nin başında tamamlamak üzere olduğumuz entegrasyonlar ile uluslararası para transferi servisimizi de kullanıcılarımıza açıyor olacağız. Buradaki mottomuz “en hızlı ve en ucuz”. Papara cüzdan sahiplerine 65 ülke ve 30 milyon kişiye hızlı ve ucuz para göndermenin farkını yaşatmayı hedefliyoruz.
Şu ana kadar anlattıklarım bireysel kullanıcılarımız için ürettiğimiz çözümler. Bunun dışında kurumsal çözümlerimiz de mevcut. E-ticaret sitelerine sunduğumuz sanal pos çözümümüz ile iş yerleri kart kullanmak istemeyen kullanıcılarına elektronik para ile ödeme imkanı sağlıyor. İsteyen kullanıcı Papara cüzdanındaki elektronik para bakiyesi dışında cüzdanına eklediği kartlar ile kart numarasını girmeden güvenle alışverişini tamamlayabiliyor. Kartsız alışveriş seçeneği işyerlerinin en büyük sorunu olan sepetten dönme oranını ciddi bir oranda aşağıya çekmektedir. Yakında birçok e ticaret sitesinin check out aşamasında havale ve kredi kartı seçeneklerinin yanında Paparayı da görüyor olacağız. Bir diğer kurumsal çözümümüz ise Mass Payment servisi. Bu servisimiz ile tek tıkla binlerce kişiye saniyeler içerisinde para gönderme imkanı sağlıyoruz. Özellikle toplu ödeme yapan ve hak ediş dağıtan firmalar için alternatifsiz bir çözüm. Bir iki hafta içerisinde hepimizin çok kullandığı iki popüler mobil uygulama ile entegrasyonlarımızı tamamlayacağız. Her iki uygulamaya da yine Mass Payment ürünümüzü entegre ediyoruz. İkisinin de çok ses getireceğini düşünüyorum. Söylemeyelim sürpriz olsun 🙂
Merakla bekliyoruz 🙂 Peki Papara’nın ortakları kimlerdir ve şu an kaç kişilik bir ekip var şirkette?
Şirkette 4 ortağız. Benim dışımda Ahmed Karslı , Gökhan Haznedaroğlu ve Murat Arslan var. Şirkette toplamda 36 kişiyiz. İşimiz teknoloji ve müşteri beklentisi de hız olduğundan ekibin ağırlığı IT ve Operasyondan oluşuyor.
Şu an rakamlar nasıl gidiyor? Gerek kurumsal tarafta, gerekse bireysel tarafta ulaştığınız müşteri rakamları nedir? Neler paylaşabilirsin?
Açıkçası rakamlar beklediğimizden hızlı büyüyor. 3 ayda 40 bin kullanıcıya ulaştık. Yıl sonunu 50 bin kullanıcı ile kapatmayı hedefliyoruz. Aylık işlem adedimiz 30 bin’i geçti. Rakamların bu kadar hızlı artmasının en önemli sebeplerinden biri kullanıcı yaş sınırını 13’e düşürmemiz. Bugün bankalarda hesap açamayan 18 yaş altı kullanıcı kitlesi bir email ve bir cep telefonu numarası ile hesap açıp Papara cüzdanlarını kullanmaya başlayabiliyor. Anlaşmalı olduğumuz bankaların ATM’lerinden cüzdanlarına ücretsiz para yatırıp para gönderebiliyor ve oyun sitelerinde harcama yapabiliyorlar. Bu 13 yaşındaki bir çocuk için inanılmaz bir özgürlük. Papara Kart’ın çıkışı ile birlikte kullanıcı sayısındaki artış bugünden de hızlı olacaktır. Kitlemiz yaş sınırı olmaması sebebiyle 18 yaş altında yoğunlaşıyor gibi güzükse de 18 yaş üzerine çıktıkça işlem tutarlarındanki artışı gözlemleyebiliyoruz. Gece 23:00 de kullanıcımız Papara Cüzdanına yüklediği 50 bin TL ile Forex işlemi yaparken , başka bir kullanıcımız bir bankadaki 10 bin TL’sini Papara cüzdanına aktarıp daha sonra istediği bankadaki hesabına birkaç dakikada çekebiliyor. Yani bankaların EFT saati sona eriyor ama paparada para transferi 24 saat. Bu da Papara’nın her yaşa hitap eden ve yaygın bir kullanıcı kitlesine sahip olmasını sağlıyor.
Biraz genel bir soru olacak ama Türkiye ödeme sistemleri dünyasını nasıl görüyorsun? Birçok oyuncu gerek ‘Ödeme Kuruluşu’, gerekse de sizin gibi ‘Elektronik Para Kuruluşu’ lisansı aldı…
Türkiyede ödeme sistemleri yükselen bir değer. Özellikle 6493 sayılı kanun ile yasal zeminde hizmet vermenin ticari faaliyetleri ve verilen hizmetin kalitesini arttıracağını düşünüyorum. Türkiye’de şu an 200’den fazla fintech girişimi var. Türkiye bölgenin fintech merkezi olabilecek potansiyele sahip. Bir yandan bankacılık sektörünün dijitale dönen hizmetleri, diğer tarafta ödeme sistemleri dünyasına çözümler üretmek üzere yatırım yapan operatörler ve lisans alan fintech şirketleri bu dönüşümün önemli oyuncuları. Kısacası önümüzdeki dönemde bankalar ile yeni finansal teknoloji girişimlerin daha fazla iç içe geçeceği bir dönem bizim bekliyor. Bunun sonucu olarak da dünyadaki örneklerinde olduğu gibi bazı bankalar ile fintechler ortak operasyon yürütmeye başlayacaklar.
Ödeme kuruluşları arasında PSP hizmetine odaklanan firmaların online pazarı büyütecek en büyük etken olduğunu düşünüyorum. Bence burada kırılma noktası crossborder olacak. Bugün ödemeye aracılığı globale taşıyan firmalar yarın yakın çoğrafyada Klarna, Worldpay, Stripe ile rekabet ediyor olacak.
Lisans alan Elektronik Para firmalarının farklı müşteri deneyimlerine odaklandığını görüyoruz. Prepaid kart, cüzdan ve para transferine odaklanan şirketlerin rekabetine önümüzdeki dönemde şahit olacağız. Para transferinde yurt dışındaki servis sağlayıcılar ile en hızlı entegre olan firmalar tam anlamıyla “Game Changer” olacak.
Global veya bölgesel açılım planlarınız var mı? Bu konuda neler söylemek istersin.
Papara olarak 2017’nin başında CIS bölgesinin en büyük Cüzdan Çözümü olan Web Money ile entegrasyonumuzu tamamlıyoruz. Bunu birkaç global cüzdan daha takip ediyor olacak. Bunun dışında önümüzdeki sene Papara’yı White Label olarak yurt dışına açacağız. Bulunduğumuz coğrafyadaki ülkelerde Papara cüzdana bakiye yükleme noktaları oluşturarak xborder para transferi ve xborder alışverişte oluşan boşluğu doldurmayı hedefliyoruz.
İlker paylaşımların için çok teşekkür ederim. Eklemek istediğin bir konu var mı?
2017’de Türkiye’de popüler deyimle “Fintech Devrimi”ne şahit olacağız. Sunacağımız servisler ile Papara bu devrimin bir parçası olacak. Bu keyifli sohbet için ben teşekkür ediyorum.
Paylaşımların için teşekkürler. Sana ve tüm ekibinize başarılar dilerim. İyi pazarlar dilerim.