Nakit Akışının 5 Temel Aşaması

Tüm işletmeler için geçerli olan bir şey var: Bir işi yürütmek, işletme sahiplerine tahmin ettiklerinin iki katına mal olur ve işletmeyi karlı hale getirmek tahmin ettiklerinden iki kat daha uzun sürer.

Farklı sektörlerden müşteriler ile çalışan firmalar ya da melek yatırım yapmak isteyen yatırımcılar, bunu farklı girişimlerin işletme planlarını incelediklerinde daha iyi anlarlar.

Bu tür deneyimler iş dünyasını nakit akışı ve nakit akışının adımları hakkında düşündürmeye itiyor. Özetlemek gerekirse, nakit akışının birbirinden ayrışan, işletmeler büyüdükçe farklılaşan 5 farklı evresi var.

Aşama 1: İşe kişisel sermayeyi koyarsınız.

Eğer sıfırdan bir işletme açıyorsanız genelde bu aşamadan başlarsınız. Burada işletmeden para almazsınız; onun yerine kişisel nakdinizi girişime yatırarak operasyon masraflarını karşılar, demirbaş satın alırsınız vs.

Aşama 2: İşletmeniz henüz kendi kendine yetemez.

İşletme kurulduktan birkaç ay sonra kendi kendini döndürmeye başlar ama kişisel giderleri karşılamaz. Operasyonel masraflar için halen cebinizden vermek zorunda kalırsınız. Bağımsız olarak zengin olmadığınız sürece bu aşamadan bir an önce kurtulmanız gerekir.

Bu aşamada gereğinden uzun süre kalmak nihayetinde kaynaklarınızı eritecektir. Bazı taze girişimciler bu aşamayı part-time ya da full-time olarak başka bir işte çalışarak telafi etmeye çalışıyor. Bu strateji, kredilerinizi ödemeye yardımcı olabilir, ancak sizi fazlasıyla yorar ve böler. Nihayetinde çalıştığınız diğer işi bırakıp girişiminize odaklanmanız gerekecektir.

Aşama 3: İşletme nakit üretmeye başlar, ancak işletme sahibi hala masrafları birikimden ödemektedir.

İkinci aşamadan birkaç ay sonra işletme, yalnızca faturaları ödeyebilecek oranda değil, aynı zamanda kişisel harcamaları da karşılayacak düzeyde paza kazandırmaya başlar.

Bu noktada işletmeye makul bir oranda faiz işleyebilirsiniz. Ancak bunu yapmadan önce mutlaka muhasebecinize danışmanız gerekmektedir. Bu aşamada gelirinizi hala birikimlerinizden aldığınız para ile takviye etmek durumundasınız. Her ne kadar bu daha iyi bir senaryo olsa da, yine de bu tamamen özgür olduğunuz anlamına gelmez. Süreklilik ve rahat bir uyku için bir sonraki aşamaya geçmeniz şart.

Aşama 4: İş ve kişisel giderler işletmenin nakit akışından ödenir.

İşletmenizden düzenli gelir elde etmeye başladığınız an, kutlama yapmanız gereken dönemdir. Bu adım, doğal olarak beklediğinizden çok daha geç gelir, ancak o an tüm aksilikleri ve olumsuzlukları geride bıraktığınızı anlarsınız. İşletmeniz hem giderlerinizi karşılayacak, hem de yaşam tarzınızı sürdürülebilir hale getirecek seviyede nakit akışına sahip olur.

Ancak işletmenizi satmadığınız takdirde bu noktada kalmakta ısrar ederseniz, pek de varlık yaratamazsınız. Emeklilik ise her daim hayal olarak kalır. İşletmenin yarattığı nakit miktarının masraflarınızı aştığı noktaya doğru ilerlemeniz gerekir.

Aşama 5: Yatırım yapılır.

Bu aşama, ulaşılması istenen nihai aşamadır. İşletmenizin hem yaşam standardınızı korumasını, hem de sizin için varlık yaratacak seviyelerde nakit üretmesini istersiniz. Tüm bu süre boyunca işletmenize yatırım yaptınız. Şimdi ise bu yatırımı doğru değerlendirme zamanı.

Dilerseniz paranızı yeniden büyüyen işletmenize yatırabilirsiniz; ki bu, çoğu zaman en doğru seçenek oluyor. Alternatif olarak ise yatırımlarınızı çeşitlendirebilir, yeni bir şirket kurabilir ya da var olan bir şirket satın alabilirsiniz. Borsaya ya da gayrımenkule yatırım yapmak da bir seçenek. Aslına bakarsanız, seçenekleriniz sınırsız.

Bu beş aşama, genelde girişimcilerin işletmeleri büyüdükçe deneyimlediği aşamalar oluyor. Aşamadan aşamaya geçiş süreleriniz ise genel ekonomik duruma ve diğer pek çok değişkene bağlı.

Etiketler