Robotlar genellikle kaldırılması, kesmesi ve döndürmesi kolay olan, katı materyaller üzerinde iyi çalışırlar. Bu yüzden de otonom üretimde yaygın olarak kullanılırlar.
Ancak iş, kıyafet üretimine geldiğinde farklı bir hal alıyor. Elbise üretiminde de otonomlaşma var, ancak yine de sıfırdan bi kıyafet dikebilen robotlar bulmanız çok zor.
Neden mi? Çünkü tekstil yumuşaktır. Bunu yapmanın bir yolunu bulan startup Sewbo’nun kurucusu, girişimci Jonathan Zornow, “Kumaşın kenarları ve köşeleri yok. Dağılır ve esner.” diyor.
Zornow’un çözümü, suda çözünen polimer isimli bir madde ile geçici olarak kumaşları sertleştirip, onları robotların üzerinde çalışabileceği kadar sert hale getirmek olmuş.
“Bu polimer, halihazırda otonom tekstil üretiminde kullanılmakta.” Materyal kolaylıkla ılık suda temizleniyor ve kumaşı orijinal yumuşaklığına kavuşturuyor.
30 yaşındaki Zornow, 2015 yılında web geliştirme uzmanı olarak çalıştığı işinden ayrılarak robotik dikim sistemi üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırdı.
Kendi parasının 10,000 dolar kadarını kullanarak programlanabilir bir robotik kol kiraladı ve standart bir dikim makinesi ile ultrasonik bir kaynak makinesi satın aldı.
Amacı, robotik kolu bir tişörtü baştan sona dikebilecek şekilde programlamaktı. Bu süreç, bir dizi fonksiyon izledi: Bir makine, kumaş panellerini dikilmek üzere kesiyor, paneller polimere batırılıp katılaştırılıyor, robotik bir kol her paneli tek tek kaldırıyor ve dikiş makinesine konumlandırıyor. Sürecin sonunda ise yine robotik kol, dikilmiş tişörtü dikiş makinesi üzerinden alıyor.
“Tek bir robot, tüm bu görevleri yerine getiremez. Üretim sürecinde iki ya da daha fazla robota ihtiyaç var. Sistem, deri ve sudan etkilenmeyen materyal hariç, her türlü kumaş üzerinde işliyor.”
Zornow’un an itibariyle bu sistem için 10 ülkede beklemede olan 10 patenti var. Her ne kadar sistemini tişört üzerinde test etmiş olsa da, bir sonraki adımı farklı kıyafet çeşitleri yapan giysi fabrikasında çalışmak olacak.
Dikiş sürecini otonomlaştırma tabii ki büyük bir devrim yaratabilir, zira sektörler hem maliyetleri azaltmak, hem de üretimi artırmak istiyor.
Tekstil üretimi yoğun iş gücü gerektiriyor, bununla birlikte üreticiler rutin olarak çalşanların plansız izin yapmasından şikayetçi.
Otonomlaştırma, tüm bunlara bir çözüm olabilir. Eğer dikim kısmında üretim otonom hale getirilirse, tekstil fabrikalarında önümüzdeki 5 ila 10 yıl içerisinde büyük robotları görebilecek hale gelebiliriz.