Özel Ders, Uygulama Kültürünün Bir Parçası Oluyor

Platon, Dionysos’a eğitmenlik yapmıştı, Aristo ise Büyük İskender’e.

Özel ders, dünyanın gelmiş geçmiş en eski mesleklerinden biri. Ancak böylesine köklü bir meslek bile gündelik hayatın teknolojik gelişmelerinden ve modernleşmesinden kaçamıyor.

Günümüzde, özellikle çocuklarının sınav döneminde strese giren anne-babalar, artık online teknolojiyi kullanarak özel ders sektörüne başvurabiliyor.

Timothy Yu, Hong Kong bazlı şirket Snapask’in kurucusu. Snapask, öğrencilere bir ekran görüntüsü eşliğinde soru sorma imkanı tanıyor. Sonrasında da onları saniyeler içerisinde bir eğitmen ile eşleştirerek birebir anlık öğrenme seansları oluşturuyor.

Geçtiğimiz yıl hizmete giren Snapask, şimdilerde Hong Kong, Tayvan ve Singapur’da 100.000’i aşkın öğrenciye hizmet vermekte. Uygulama dahilinde en iyi üniversitelerden gelen, gündelik bazda yüz binlerce soru cevaplayabilen 5.000’den fazla eğitmen bulunuyor.

Yu, “Bu, daha çok WhatsApp tarzı bir mesajlaşma ortamı gibi. Kullanıcılar, iletişim kurmak için görsel, metin ya da ses kaydı kullanabiliyor.” diyor.

Uygulamanın aynı zamanda eğitmenlerin zamanını çok iyi değerlendirebilmelerini sağlayan bir avantajı da var. Yu’ya göre özel ders veren eğitmenler, geleneksel yöntemlerle saatte ortalama 20 dolar kazanıyor. Ancak kazançları, özellikle zaman ve mekan bazında oldukça kısıtlı. Online olarak çalışan eğitmenler ise daha esnek saatlerde çalışarak çok daha fazla para kazanabiliyor.

snapask-2

Online teknoloji, ebeveynlerin de eğitmen seçimine el atmış görünüyor. Bir zamanlar yetkin bir eğitmen tutmak, özellikle yakın çevreden gelen tavsiyeler üzerine gerçekleşiyordu. Şimdilerde ise eğitmenler ve özel ders hocaları, online olarak önerilmekte ve değerlendirilmekte.

İngiltere’de faaliyet gösteren Tutor Hunt, ebeveynlere ve öğrencilere aradıkları alanda konular sunarak eğitmen listesinde gezinme ve özel ders ayarlama imkanı tanıyor.

Tutor Hunt’ın kurucusu John Underhill, bu zamana kadar 250.000’den fazla kişinin eğitmen bulabilmek için hizmetini kullandığını belirtiyor. Bununla birlikte özel ders hocası bulma eyleminin, artık sarı sayfalarda parmak yardımıyla arama yapmaktan çoktan çıktığının da üstüne basıyor.

Diğer eğitmen hizmetleri gibi, Tutor Hunt da Skype gibi çeşitli video hizmetleri üzerinden veya interaktif beyaz tahta yazılımı sayesinde online özel ders hizmeti sunuyor.

Underhill, özel ders sektörünü tamamen dijitalleştirmenin kesinlikle faydalı olacağını belirterek, eğitmenlere çok daha geniş bir öğrenci temelinin kapılarını açacağını, beraberinde de öğrencilere daha fazla seçenek sunacağını vurguluyor.

“Önceden ihtiyaç duyulan teknloji olmadığından dolayı, online yoldan kaliteli özel ders bulmak oldukça zordu. Ancak özellikle son birkaç yılda çok şey değişti ve online teknoloji hızlı bir ivme kazandı. Giderek daha fazla eğitmenin, özel ders verebilmek için interaktif beyaz tahtaları kullandığını keşfettik.”

İlginç olan ise, online eğitim sektörü yalnızca gelişmiş ülkelerde popülerlik göstermiyor. Örneğin Mısır’da yerel bir startup olan Tyro, özel derslerin tamamen online yapılabilmesini sağlamak amacıyla kendi beyaz tahta yazılımını test ediyor. Nijeryalı startuplar Tutor.ng ve Tuteria ise aynı şekilde tamamen online yollarla yapılan eğitmenlik hizmeti vermekte ve bunu global bir trend haline getirmeyi amaçlamakta.

Bu noktada insanın aklına şu soru geliyor: Öğrencilerin gerçekten de özel derse ihtiyaçları var mı?

Şaşıracaksınız ama, “süper hoca” olarak nam salmış, ünlülerin çocuklarına özel ders veren Murray Morrison’a göre, hayır!

“Özel ders aslında her açıdan kusurlu bir fikir. Pek çok vakada öğrencinin bağımsız olarak öğrenme yetisini ve bir konuyu kendi kendine anlama kabiliyetini aktif olarak köreltiyor.”

Morrison, özel bir hocanın verimliliğini, spor salonundaki kişisel eğitmenin verimliliğine benzetiyor. Her ikisi de sizi doğru yola sokabilir ve en doğru ekipmanları nasıl kullanmanız gerektiğini gösterebilir, ancak ondan sonrasında etkileri ister istemez azalır.

“Özel ders sırasında işin çoğunu öğretmen yapar, öğrenci ise öğrenmek için adeta otomatiğe bağlar. Bunun sonucunda da sadece kısa vadede etkili olan bir öğrenme yöntemine bol bol para harcanmış olur.”

Morrison’un da eğitmenlik konusunda kendine özel bir teknolojik yaklaşımı var. Kendi özel online hizmeti olan Tassomai, öğrencilere çoktan seçmeli sorular cevaplatıyor. Öğrencinin güçlü ve zayıf yönlerine ölçebilen bir yazılıma sahip sistem, her öğrenciye özel bir profil çıkartıyor ve kişiselleştirilmiş bir revizyon programı sunuyor.

“Bu yaklaşım öğrencilerin anlama yetisini güçlendirerek konuya karşı bir güven oluşturmalarına ve sınıfta daha kolay öğrenmelerine yardımcı oluyor.”

Baktığınız zaman şu sıralar tam da sınav dönemi. Bu nedenle notlarını yükseltmek isteyen öğrencilerin özel öğretmen arayışının artacağı kesin. Bakalım online eğitmenlik sektörü bundan nasıl etkilenecek ve geleceği ne olacak; hep birlikte göreceğiz.

Etiketler