Dünyanın En Büyük Doğal Ses Kütüphanesi Artık Online

9.000 farklı canlı türüne ait 150.000 ses kaydının bulunuduğu Macaulay Kütüphanesi, dijital hale getirilerek online olarak aranabilir bir veritabanına yüklendi.

Cornell Üniversitesi tarafından derlenen kütüphane, 10 terabaytı aşkın ses kaydı içermekte. İçerdiği doğal ses kayıtlarının oluşturduğu toplam oynatma süresi ise 7.513 saat.

1929 yılında derlenmeye başlayan koleksiyonun oluşturulması, çeşitli araştırmacıların onlarca yılını aldı. An itibariyle dünyadaki tüm kuş türlerinin dörtte üçünü barındırmakta. Ancak koleksiyon yalnızca cıvıltılardan ibaret değil. Balina, böcek, ayı, fil, maymun ve dünya çapında, ses çıkartabilen, akla gelebilecek her türlü hayvan ve canlı mevcut.

Koleksiyonun yöneticisi Greg Budney, arşivleri ‘devrimsel’ olarak tanımlıyor; özellikle de materyalin hızı ve çeşitliliği bakımından.

“Bu, Cornell Laboratuvarı’ında bugüne kadar yapılan en kapsamlı araştırma. Dijitalleşmesi sayesinde ise bu arşive, 10 ya da 20 yıl önce yapamayacağımız kapsamda bir erişim imkanı sağlamış olduk.”

Arşivi oluşturan araştırma takımı, bu devasa koleksiyonu dijitalleştirdikten sonra hedefini, dünyanın dört bir yanından hem amatör, hem de profesyonel ses kayıtçılarından gelebilecek yeni materyalleri toplamaya yöneltti.

Arşivdeki sesler, yalnızca ses tasarımcıları ve film yapımcıları tarafından değil, aynı zamanda müzeler, araştırmacılar ve doğanın sesleri ile ilgilenebilecek herkes tarafından kullanılmakta.

Kütüphaneden bazı eğlenceli sesleri sizinle paylaşmak istedik:

İlk kayıt: Cornell Laboratuvarı kurucusu Arthur Allen’ın 1929 yılında bir bahar günü yakaladığı serçenin sesi.

John Coltrane’in eserindeki en ilginç ses: Madagaskar’da yaşayan bir lemur türü olan indri.

Uzaylılar ile karıştırmayın. Cennet kuşları, UFO’yu andıran, muhteşem sesler çıkartıyorlar.

Etiketler