Eğer bir işletme kurmayı planlıyorsanız, ortaklarınızın kim olacağını seçmek, büyük bir ihtimalle hem kariyerinizde, hem de hayatınızda vereceğiniz en önemli karar. Hatta ve hatta bu, belki de kiminle evleneceğinizi seçmekten bile daha önemli; çünkü vaktinizin çoğunluğunu eşiniz ile değil, ortağınızla geçireceksiniz. Bununla da kalmayıp iş saatleriniz, iş – hayat dengeniz, özel hayatınız, geliriniz, stres düzeyiniz, mutluluğunuz ve genel olarak günlük yaşantınız ondan büyük ölçüde etkilenecek.
Bunları zaten biliyorduk. Şimdi de iş ortağınızı seçerken dikkat etmeniz gereken noktalara göz atalım:
Seçici Olun
Ortağınızı/ortaklarınızı dikkatlice ve akıllıca seçin. Seçiminizi yaparken, hayatınızda veya kariyerinizde umutsuz bir noktada olmadığınıza emin olun. Sizin için belki de yüzlerce potansiyel ortak ve yatırımcı var, o yüzden karşınıza ilk çıkan kişiyle el sıkışmayın. Pek çok girişimci, karşılarına ilk çıkan fırsata atlıyor, çünkü önlerinde duran diğer seçeneklerin farkına varamıyor.
Araştırma Yapın
Bir ortakla anlaşmaya varmadan önce enine boyuna araştırma yapın. Seçtiğiniz kişiyle daha önceden çalışmış birkaç kişi ile konuşun ve referans alın. Eğer söz konusu kişi bir yatırımcıysa, mutlaka daha önceden yatırım yapmış olduğu kurumlarla irtibata geçin. Kararınızı vermeden önce o kişiye A’dan Z’ye incelemiş olduğunuza ve arkaplanının içinize sindiğine emin olun.
İhtiyaçlarınızı Belirleyin
İş ortaklarınız, sizin yetkinliklerinizi tamamlayacak, eksiklerinizi kapatacak nitelikte olmalı. Özellikle farklı uzmanlıklara, ilgi alanlarına ve deneyimlere sahip olmaları, size uzun vadede avantaj sağlayacaktır. Sizinle aynı yetkinliklere sahip insanlarla bir araya gelip, itaatkar bir şekilde sürekli “evet” diyen insan olmaktan kaçınmalısınız. Sizi daha yüksek standartlara taşıyacak, lider ruhlu ortaklara ihtiyacınız olduğunu unutmayın.
Test Edin
Ortağınızla yasal olarak anlaşmadan önce en az 3-4 haftalık, kısa bir projeyi beraber yürütmeyi deneyin. Ortağınız, şirketinizin yeni CFO’su olacaksa, sözleşme imzalamadan önce kendisine finansal bir proje teslim edin. Eğer işe bir CTO almayı planlıyorsanız, ona bir yazılım projesi verin ve birlikte nasıl çalıştığınızı, başka bir deyişle aranızdaki sinerjiyi test edin. Bunu yaptığınız takdirde karşınızdaki kişinin iş etiğini öğrenme fırsatı bulur, bir çalışan olarak ne kadar kaliteli olduğunu gözlemlemiş olursunuz.
Spesifik Olun
Ortaklarınızın iş tanımını, pozisyonunu ve sorumluluklarını net bir şekilde ve yazılı olarak belirtin. Kimin haftada kaç saat çalışması gerektiğine ortaklarınızla birlikte karar verin. Belirli zaman aralıklarıyla yönetim kurulu toplantıları yaparak, ortakların gerçekten de sorumlu oldukları işi yaptıklarından emin olun.
Mutlaka Bir Çıkış Planınız Olsun
İşletmenize zarar vermeyecek ve sizi gereksiz strese sokmayacak bir çıkış planınızın olduğuna emin olun. Olur da ortaklarınızla anlaşamazsanız, ürettiğiniz çıkış stratejinizin, ortaklığınızı pürüzsüz bir şekilde sona erdirecek nitelikte olması gerekir. Aslına baktığınız zaman pek çok ortaklık öyle ya da böyle sona eriyor. Ortaklardan biri kurumdan ayrılmak istediği zaman, buna hazırlıklı olun. Aranızdaki yasal anlaşmalar, hisse alıp satmanıza olanak sağlamalı ve gelecekteki kariyerinize hiçbir engel teşkil etmemeli.