Amerika’daki yasalara göre şirketler, kullanılan iş gücünün şirketin kendi personeli mi yoksa sözleşmeli dış kaynak mı olduğuna göre sınıflandırmak durumunda. Uber’in rakibi olan Lyft, California’da çalışan sınıflandırılması hakkındaki bir davayı sonuçlandırmak için 12.25 milyon $ vermeyi kabul ettiğini duyurdu. Şirket ayrıca, iş gücünü oluşturan sürücüleri kendi personeli değil, sözleşmeli dış kaynak olarak sınıflandıracağını belirtti.
Şirket ve sürücü arasındaki sözleşme, Lyft’e hesapları koşulsuz kullanım dışına alma hakkı sağlıyor. Davanın çözüme bağlanması kapsamında şirket ayrıca, hesaplarını kullanım dışına almayı planladığı sürücüler için bir gerekçe göstermeyi kabul etti. Düşük puan alma, kullanılabilecek gerekçelerden biri olarak gözüküyor. Lyft ayrıca davacılara yasal masrafları vermeyi de kabul etti.
2013 yılında açılan davada şirketin, sürücüleri kendi personeli olarak değil, sözleşmeli dış kaynak şeklinde yanlış sınıflandırdığı iddia ediliyor. Aynı davada ayrıca, şirketin benzin ve mesafe başına ücret masraflarını geri ödemediği de belirtiliyor.
Lyft milyonlarca dolar ödemek durumunda kalacak olsa da, davanın bu şekilde sonuçlanması şirket için iyi sayılır. Zira iş modelinin büyük kısmını koruyabiliyor. Bu sonuç, benzer dava ile uğraşan rakibi Uber için de iyi bir haber. Uber’in davası Haziran 2016’da başlayacak. Bu davada Uber’in sürücülerini kendi personeli olarak gösterip, iş masraflarını karşılayıp karşılamayacağı belirlenecek.
Lyft bir bildiride, sürücülerinin %80’inin ana gelirini kazanmak için uygulamayı haftada 15 saat ve altında kullandığını belirtmişti.
Şirketin baş danışmanı Kristin Sverchek: “Bu meseleyi çözdüğümüz ve sürücülerimize ne zaman, nerede ve kadar süre ile bizi kullanacakları konusunda esneklik sağladığımız için memnunuz. Böylelikle tüketicilere güvenli ve uygun maliyetli seyahat imkanı sunmaya devam edebileceğiz.” dedi. Sverchek ayrıca, şirketin taşınabilir tazminatlar sağlama konusunu da inceleyeceğini belirtti. Taşınabilir tazminatlar, başka bir işe geçince yeni yerde de devam edebilen özellikte oluyor. Talep bazlı hizmet işinde olan bazı şirketlerin CEO’ları, sözleşmeli çalışanlara normal şirket çalışanı gibi haklar sağlamak adına taşınabilir tazminatları gündeme getirmişlerdi. Bu üst düzey yöneticiler arasında Lyft, Handy, Etsy, Instacart gibi şirketlerin CEO’ları bulunuyor.