
Startup kurucuları, genelde teknolojileri ve gelecek ile ilgili çoğu zaman olumlu düşünürken, First Round Capital’ın 2015 yılını baz alarak gerçekleştirdiği anket şaşırtıcı sayıda startup kurucusunun, fon toplamanın önümüzdeki birkaç ay içerisinde oldukça zorlaşacağını tahmin ettiğini ortaya çıkarttı.
First Round’un ortaklarından Josh Kopelman, “Bu bulgulardan bazıları, temelde iyimserlik eksikliğini ortaya çıkardı. Aslında bunu, beklediğimizden daha fazla kötümserlik olarak da nitelendirebiliriz.” dedi.
Kopelman’a anket öncesinde kaç tane kurucunun para toplamanın daha zor olacağını söyleyeceğini sorsaydınız, yüzde 60 ile 70’inin zor bulacağını söylerdi. Kopelman’ın tahminlerinin aksine ise, başlangıç aşamasındakilerin yüzde 95’i, A serisinin yüzde 97’si ve son aşamadakilerin yüzde 99’u, para toplamanın ya aynı zorlukta kalacağını ya da daha da zorlaşacağını düşündüğünü belirtmiş.
Kopelman, “Son aşama kurucuların yalnızca yüzde 1’inin para toplamanın daha kolay olacağını düşündüğünü gördüğünüz anda kötümserlik skalasında oldukça ekstrem bir durumla karşı karşıya olduğunuzu anlıyorsunuz. Bu, çok şaşırtıcı.” diyor. “10 kişiden 7’si bir balonun içerisinde olduğumuzu düşünüyor.”
Bu noktada açıkça belirtmek gerekiyor ki, bu; startupların para toplama konusunda sıkıntı çektikleri anlamına gelmiyor.
Kurucuların yüzde 68’i, son rauntlarını 3 aydan daha kısa bir sürede tamamladıklarını belirtiyorlar. Kurucular aynı zamanda ankette, şu an için en büyük endişelerinin, doğru insanları işe almak olduğunu belirtiyor. Para toplamak ise endişe listelerinde beşinci sırada yer alıyor.
Daha fazla nakit toplayabilme endişesini, startupların kemer sıkma politikasına yanaşmaları gerektiğinin bir işareti olarak algılamak daha doğru olur.
Kopelman’ı şaşırtan diğer anket sonuçları ise şöyle:
Halihazırda kendini kanıtlamış, kazananların belli olduğu, 8 yaşına basan mobil sektörü en az heyecan uyandıran sektör olarak belirlendi.
En rağbet gören alan ise giyilebilir teknoloji ve Bitcoin oldu.
Para toplayabilmenin zorluğu ile ilgili endişelerine rağmen, kurucuların birincil endişesi, doğru insanları işe almak, ikinci endişesi ise kar büyümesi.
Late-stage (son aşamaya ulaşmış) şirketler, IPO’ya (Initial Public Offering – Halka Arz) ulaşmalarının, early-stage (ilk aşamadaki) şirketlere göre daha uzun süreceğini düşünüyor. Kopelman bu durumu, “Bence bu, kurucuların içgüdüsel iyimserliklerinden geliyor. Gençliğinizde IPO’ya daha hızlı ulaşacağınızı düşünüyorsunuz, fakat sonuç hiç de beklediğiniz gibi olmuyor.” şeklinde açıklıyor.
Girişim şirketleri, emsallerine göre içinde bulundukları baloncuğu inkar etmeye ve şirketlerinin gelecek yıl kara ulaşacağına inanmaya iki kat daha fazla meyilli.
*Anketin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz.