IDC Türkiye Öngörülerini Açıkladı

International Data Corporation Türkiye ofisinin öngörülerine göre Türkiye bilgi ve iletişim teknolojileri (BİT) pazarı 2016’da yüzde 2 büyüme ile 25,9 milyar dolar seviyesine ulaşacak.

Bilgi teknolojileri ve telekomünikasyon alanının önde gelen küresel araştırma kuruluşu International Data Corporation (IDC) Türkiye ofisi, Microsoft’un ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda dünya ve Türkiye için 2016 öngörülerini açıkladı.

Toplantıda gerçekleşen panelde sektörün önemli temsilcileri de öngörülerini paylaştı. Yapı Kredi Bankası Bilişim Teknolojileri ve Operasyon Genel Müdür Yardımcısı Cahit Erdoğan’ın yönettiği panelde Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu, HP Türkiye Genel Müdürü Güngör Kaymak, IBM Türkiye Genel Müdürü Isabel Gomez Cagigas, Cisco Türkiye Genel Müdürü Cenk Kıvılcım,  SAP COO’su Uğur Candan beklentilerini paylaştı

Tahminler revize edildi

IDC Türkiye Ülke Müdürü Nevin Çizmecioğulları’nın açıkladığı IDC tahminleri, 2016 için daha önce açıklanan rakamı revize etti. 2014 ve 2015’in Türkiye için zorlu bir dönem olduğuna dikkat çeken Çizmecioğulları “Yaşanan makroekonomik zorluklar BİT harcamalarını gözle görülür şekilde etkiledi. Kamu ve özel sektörde faaliyet gösteren şirketler büyük projelerini askıya almak durumunda kaldı ve bu durumda Türk Lirası’nın ABD Doları karşısında değer kaybetmesi çok önemli rol oynadı. BT harcamalarının ağırlıklı ithal ürünlere dayalı olması ve maliyetlerin Türk Lirası bazında artmış olması kurumların bütçe yönetimini zorlaştırdı. Buradaki önemli nokta, zorluklarla uğraşmak durumunda kalan tek ülkenin Türkiye olmamasıydı. Türkiye’nin de içinde bulunduğu Orta Doğu ve Afrika bölgesi de zorlu bir dönem geçirdi ve IDC, 2016 yılının da zorlu geçeceğini düşünerek bu bölgedeki toplam büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etti. 2016 yılında bu bölgenin BİT harcamalarının 260 milyar dolara ulaşması beklenmekte olup bir önceki tahmine kıyasla 10 milyar dolar değerinde aşağı yönlü revizyon dikkat çekmekte.” dedi.

International Data Corporation Türkiye ofisinin öngörülerine göre Türkiye bilgi ve iletişim teknolojileri (BİT) pazarı yüzde 2 büyüme ile 25,9 milyar dolar seviyesine ulaşacak.

Murat Kansu: Bulut bilişim ile yeni iş fırsatları ve meslekler doğacak

Toplantıdaki konuşmasında küresel bulut bilişim pazarının yıllık yüzde 30 büyüme oranı ile 2020 yılında 270 milyar dolara ulaşmasının öngörüldüğüne dikkat çeken Microsoft Genel Müdürü Murat Kansu da “Dünya çapında işsizliğin arttığı, kritik sektörlerin büyümesinin yavaşladığı bir dönemde, bulut bilişim sektörü hızla büyümekte. IDC firmasının yaptığı analize göre 2015 yılında bulut bilişimin yarattığı yeni iş imkanı sayısı 14 milyon olacak. Pazarın gelir seviyesi ise 1.1 trilyon dolara ulaşacak. Dolayısıyla, bulut bilişim ekonomilerin gelişimi açısından da muazzam fırsatlar sunuyor. Microsoft Research’ün 2026 öngörülerine de baktığımızda bulut bilişimin tetiklediği yeni ekonomik düzen, iş dünyasına yeni roller ve görevler kazandıracak. Data Mevzuat Kontrol Birimleri kurulacak, şirketlerde etik komiteleri oluşacak ve kişisel veri yönetmelikleri artacak.” dedi.

Mobil cihaz pazarında daralma bekleniyor

IDC’nin öngörülerine göre toplam pazarı etkileyecek en önemli trend akıllı telefon tarafında dolar bazında büyümenin yavaşlaması ile tablet PC ve diz üstü bilgisayar segmentlerinde gerçekleşen daralma. Bu kategorilerdeki yavaşlama 2016’da toplam pazarın görece daha yavaş bir büyümesine yol açacak. Özellikle akıllı telefonların ortalama birim fiyatlarındaki erozyon, satış adetlerindeki yüksek artışa rağmen gelir büyümesi anlamında istenilen büyümenin yakalanamamasına yol açacak. Geçtiğimiz senelerde özellikle tablet PC ve akıllı telefon pazarlarındaki çift haneli yüksek büyüme döneminin de sonuna geliniyor.

Kurumsal pazar da temkinli olmalı

Öte yandan kurumsal tarafta trendin daha farklı olması bekleniyor. Kurumsal pazar kesinlikle bir toparlanma sürecine girecek, fakat Bilgi Teknolojileri (BT) çözüm tedarikçilerinin büyüme hedeflerini koyarken temkinli olmalarında fayda var. Nihayetinde küresel ölçekte devam eden politik ve ekonomik belirsizlikler Türkiye pazarını da etkileyecek. O nedenle IDC “pazarın toparlanacağını söylemek yanlış olmasa da, dolar bazında büyüme beklentilerin altında kalabilir” yorumunda bulunuyor.

Nesnelerin interneti öne çıkıyor

IDC Türkiye Araştırma Müdürü Melih Murat’a göre dünyada devam eden bu belirsizliklere rağmen kurumlar dijital dönüşüm hedefleri doğrultusunda ertelenmiş veya gecikmiş dönüşüm projelerini yeniden hayata geçirecekler. Mobilitenin yanında adı daha sıkça konuşulan nesnelerin interneti sadece teknoloji odaklı değil, iş modeli odaklı dönüşümü de tetikleyecek ve “CIO”ların rol tanımını ve BT’nin iş yapış şeklini gözle görülür şekilde değiştirecek. Melih Murat’ın verdiği bilgilere göre rekabetin gittiği yön itibariyle büyük veri artık bir zorunluluk olacak. İş birimi ile yakın çalışma ve hatta iş birimini yönlendirebilme kabiliyeti BT departmanının dijital dönüşümdeki yerini belirleyecek. 2016’da finans, perakende, üretim gibi sektörlerden dijital başarı hikayeleri duyulacak. Bu dönüşümde iş birimi ihtiyacını iyi yönetemeyen kurumlarda “Gölge BT”nin hızlı yükselişine tanık olunacak.

Telekom altyapısı güçlenecek

IDC Türkiye Araştırma Müdürü Melih Murat kamu yatırımlarına ilişkin olarak ise şu bilgileri verdi: “Seçimlerin tamamlanması ile BT anlamında beklentilerin ciddi şekilde arttığını söylemek doğru olacaktır. Kamu odaklı yürüyen ulusal veri merkezi ve şehir hastaneleri gibi projelerin ilerleme temposu pazarın büyüme temposuna da ciddi şekilde yansıyacak. Tabi unutmamak lazım ki bu projelerin BT pazarına etkisi 2016 ve 2017 dönemlerine dağılacak. Diğer önemli bir konu ise 4.5G ihalesinin tamamlanması. Bu kesinlikle yeni bir dönemin başlangıcı olacak ve bu trendin kısa vadeli etkisi telekom sektöründe yapılan alt yapı yatırımlarındaki artış olacak. Bu yatırımı değere dönüştürmek ise asıl zorlu iş ve sadece telekom operatörleri değil tüm BİT ekosistemi genişbant internet temelli daha inovatif çözüm ve hizmetleri pazara sunmaya çalışacaklar.

Bulut bilişim hızlı büyümeye devam ederken 2016 yılında orta ölçekli kurumların kritik iş uygulamalarını bulut ortamlarına taşıdıklarına tanık olacağız. Bugüne kadar daha çok insan kaynakları ve e-posta gibi görece daha az iş kritik uygulamalarını buluta taşıma eğilimine tanık olmuştu. Fakat, artan maliyet baskısı, şirketlerin daha operasyonel harcama (OPEX) odaklı yatırım yapma eğilimi, BT departmanlarındaki kısıtlı insan kaynağı bu dönüşümü tetikleyecek. 2016 yılında Türkiye genel bulut pazarı yaklaşık yüzde 20 mertebesinde büyüyerek 80 milyon dolar seviyesine ulaşacak ve yaşanan dönüşüme paralel bugüne kadar harcama oranı görece düşük olan platform servislerine talep daha fazla olacak.” dedi.

Etiketler