
Son dönemlerde dillerden düşmeyen reklam engelleme eklentilerini son rakamlara göre dünya çapında 198 milyon kişi kullanıyor. Peki, aslında yeni olmayan bu reklam engelleme mevzusu ne oldu da bir anda bu kadar konuşulur hale geldi?
Reklam engelleme konusu Apple’ın iOS 9’da bir tür içerik bloklaması olacağı duyurulduktan sonra gündemden düşmedi. Bunun sebebi ise elbette mobil trafiğinin büyük bölümünü Apple mobil tarayıcılardan elde eden yayıncıların kapıldıkları korkuydu.
iOS 9 ile birlikte gelen bu reklam engelleme özelliğiyle kullanıcılar App Store’dan indirebilecekleri reklam engelleyiciyi kullanarak iPhone’larının çalışma hızını arttırabilme seçeneğine kavuştu. Elbette pek çok kişinin dikkatini çeken bu özellik duyurulduktan hemen sonra App Store’da en çok indirilen 5 uygulamadan 3’ünün reklam engelleyiciler olduğu kaydedildi.
Bu kadar yaygın kullanılmasına karşın ise pek çok kişinin reklam engelleme uygulamalarının ne olduğuna dair gerçek bilgiye sahip olmadığını düşünüyoruz. İşte bilmeniz gerekenler:
“Adblocker” (Reklam Engelleyici) Nedir?
Adblocker’ın kelime anlamı “reklam engelleyici”dir. Reklam engelleyici, herhangi bir internet sitesindeki reklamları kullanıcının görmesini engelleyen bir tür yazılımdır. Pek çok kişinin de bildiği gibi AdBlock (Mozilla Firefox) ve Adblock Plus (Google Chrome) eklentileri tam da bu işe yarar ve kolaylıkla yüklenebilen uygulamalardır. Bazı reklam engelleyici üreticileri kendiliğinden reklam göstermeyen mobil tarayıcılar da geliştirmiştir.
Reklam Engelleyici Neden Kullanılır?
Reklam engelleyici eklentileri sayesinde internette gezinme deneyimi ciddi oranda artmaktadır. Pek çok internet sayfası analiz ölçümleri, eklentiler ve reklamlar sebebiyle hızlı açılamamaktadır. Reklam engelleme ile bunların açılmasını beklemek zorunda kalmadığınızdan sayfalar çok daha hızlı yüklenir. Aynı zamanda kullanıcının dikkatini dağıtacak faktörler de sayfadan azaltılmış olur. Reklam engelleyicilerin bir diğer faydası da gizlilikle ilgilidir. Üçüncü parti yazılımların internet kullanıcılarının hareketlerini takip etmesini engeller. Kısacası bu uygulamaları çalıştırmanın kullanıcıya hiçbir zararı olmaz.
Reklam Engelleyiciler Nasıl Çalışır?
Reklam engelleyici yazılımlar her şeyi öylesine engellemez. Binlerce verinin yer aldığı filtreleme listeleri reklamlarla ilgili sayfaların açılmasını ve uygulamaların çalışmasını engeller. Reklamların çoğu reklam ağları aracılığıyla yayınlandığından engellenmesi çok da karmaşık değildir. Reklam engelleyiciler sadece banner gibi gösterimli değil videolu reklamları veya sayfadaki içerik paylaşım araçlarını da engelleyebilir.
Reklam Engelleyiciler Yayıncılara Karşı
Reklam engelleyicilerin yayıncılara verdiği en büyük zarar elbette reklam gelirleridir. Engellenen reklamlar gelir kaybına yol açar. Bir zamanlar sadece bir avuç insan tarafından kullanılan reklam engelleyiciler çok da kale alınmamış olsa da günümüzde bu sayının milyonları bulmasıyla yayıncılar soğuk terler dökmeye başlamıştır.
Yayıncılar reklam engelleyicilere karşı yürüttükleri savaşta birkaç yönteme başvuruyor. Bunlardan biri kullanıcılarından sitelerini engellenmeyen siteler arasına eklemelerini istemek. Eğer kullanıcılar bu sayfada reklam engelleyiciyi çalıştırma seçeneğini seçerse, yayıncı için sorun çözülmüş oluyor. Kimi internet sitesi ise reklam engelleyici çalıştıran kullanıcıların sitedeki her türlü içeriğe erişimini engelliyor. Secret Media veya PageFair gibi bazı markalar ise anti-reklam engelleyiciler kullanarak reklam engelleyicilerin sayfalarını hedef almasını önleme yoluna gidiyor.
Ancak her ne yöntem denenirse denensin reklam engellemeye karşı savaşta sadece kısa vadeli başarılar elde edilebileceği fakat uzun vadede reklam engelleyicilerden kaçılamayacağı belirtiliyor. Forumlarda yeni reklam yayın metotları paylaşılırken bir yandan da bunların nasıl engellenebileceği anlatılıyor.
Bu durumda reklamveren ve yayıncılara farklı reklam modelleri geliştirmekten başka seçenek kalmayacak gibi görünüyor.