
Dünyanın yörüngesine gönderilen uyduların sayılarının artması ve sonrasında ömrünü tamamlayan bu uyduların orada kalmasıyla beraber ister istemez dünyanın etrafında bir uydu çöplüğü oluşmaya başladı. Çalışan uyduları tehlikeye atan bu çöpler gün geçtikçe önemli bir sorun halini alıyor. Bu sorunu önemseyen EPFL (Swiss Federal Institute of Technology in Lausanne) 3 yıl önce konuya el atmıştı. Üniversite, yörüngedeki kullanılmayan uyduları ve başıboş şekilde gezinen parçaları temizlemek için çalışmalarına devam ediyor.
“CleanSpace One” adı verilen proje EPFL Uzay Mühendisliği Merkezi tarafından geliştirildi. Yörüngede saatte 24 bin km hızla hareket edecek olan uydunun, uydu enkazlarını kapanıyla yakalaması planlanıyor.
İsviçre, projeyi test etmek için 2009 yılında fırlattıkları SwissCube ismindeki uyduları yakalamayı deneyecek. 1 kilogram ağırlında ve 10 cm genişliğinde olan bu uyduların temizlenip temizlenemeyecek olması bu proje için önemli bir kilometre taşı olacak.
SwissCube uydularının halen başarıyla çalıştığını dile getiren EPFL yetkilileri, bu uyduların yörüngedeki enkazlara çarpmaktan kıl payı kurtulduğunu; 2009 yılında Rusya’nın Iridium 33 ve Cosmos-2251 uydu enkazlarını sıyırdığını ve 2013 yılında ise 15 bin parçadan oluşan başka bir enkaza ise 75 metre yaklaştığını belirtiyor.
CleanSpace One uydusunun, zamanında düşünülen; yukarıdaki videoda göreceğiniz gibi; robotik kollar yerine, kapanıp açılabilen bir ağ kullanarak, yakaladığı enkazları Dünya atmosferine girerken yakması planlanıyor… Projeyle ilgili çalışmalar devam ediyor. İsviçre üretilecek olan prototipi 2018’de yörüngeye fırlatmayı planlıyor.