Tesla Solar Çatıları İçin Sipariş Almaya Başladı

Tesla, Elon Musk’ın lüks elektronik araçları markasının adı altında fosil yakıt içermeyen hayat tarzı satma stratejisinin mihenk taşı olan solar çatı kiremitleri için Çarşamba günü itibarıyla sipariş almaya başladı.

Tesla, geleneksel çatı panellerine ihtiyaç duymadan güneş enerjisi üreten ürünün alışılagelmiş bir çatıdan daha pahalı olacağını ancak daha iyi görüneceğini ve düşük elektrik giderleri sayesinde nihayetinde kendi kendini amorti edeceğini belirtti.

Solar çatı fayansları ilk defa Ekim ayında tanıtılmıştı. Musk elektrikli araç üreticisi firmasını kuzenleri tarafından yürütülen solar kurucu SolarCity ile birleştirmenin getireceği faydalar konusunda hissedarları ikna etmeye çalışıyordu.

Tesla Kasım ayında SolarCity’yi satın almış ve geleneksel solar sistemleri satan, bir yandan da para kaybeden bir şirketi premium bir enerji markasına çevirme çabalarına başlamıştı. Şimdiye kadar diğer şirketlerin başlattığı, solar teknolojileri doğrudan kiremitlere entegre etme çabalarının pazarda çok az başarı getirdiğini söylemek mümkün. Bu ürünlerin tüketicilere Tesla’nın elektrikli araçları kadar hitap edip etmeyeceği ise merak konusu.

Solar çatılar ile buluşmak için ev sahiplerinin Tesla’nın websitesi üzerinden 1.000 dolarlık bir depozit yatırmaları gerekiyor. Burada tüketiciler aynı zamanda solar bir çatının ortalama maliyetini de hesaplayabiliyorlar.

Güney Kaliforniya’da yarısı aktif solar kiremitler ile kaplı 157 metre karelik bir çatı, vergi indirimi kesildikten sonra yaklaşık 34.300 dolara mal oluyor. Tesla bunun gibi bir çatının 30 yıl içerisinde 76.700 dolar değerinde elektrik üreteceğini tahmin ediyor.

Şirket solar çatılarının standart yeni çatılar ve geleneksel solar panellere göre yüzde 10 ila 15 arasında daha düşük fiyatta olacağını açıkladı.

Öte yandan yılda 30.000’e yakın yeni çatı ve solar panel kuran PetersenDean Inc.’in CEO’su Jim Petersen, yeni solar panelleri olan 157 metre kare genişliğinde bir çatının vergi indirimi dahil toplamda 22,000 dolar tutacağını belirtiyor. Bu da Tesla’nın websitesindeki hesaplamadan çok çok daha az. Tabii bu maliyetler çatı tipine göre değişkenlik gösterebiliyor.

Gri pürüzsüz cam ve siyah dokulu cam olmak üzere iki versiyonlu cam fayanslar bu yılın ilerleyen dönemlerinde ABD’de satışa sunulacak. Slate ve Tuscal tarzı camlar ise 2018 yılında tanıtılacak. Denizaşırı pazarlar bu ürünlere önümüzdeki yıl sahip olabilecek.

Tesla bu kiremitleri New York Buffalo’da bulunan solar fabrikasında üretecek. Üretim Musk’ın söylemine göre “çok yavaş” başlayacak. Kendisi aynı zamanda güçlü bir talep olacağını tahmin ediyor.

Etiketler