Hindistan Kartla Ödemeyi 2020 Yılına Kadar Kaldırabilir

Hindistan, piyasadaki nakit banknotların %86’sının kullanımını kaldırma kararından sonra şimdi de 2020’ye kadar kartla ödemeyi kaldıracağını duyurdu.

Hükümetin bu kararını yürüten kurumdan yapılan açıklamaya göre ülkede 3 yıl içerisinde kredi kartı, banka kartı ve ATM gereksinimi tamamen ortadan kalkacak ve biyometrik ödeme sistemine geçilecek.

Amitabh Kant elektronik ödeme yöntemlerinin bile 2020’ye kadar gereksiz hale gelebileceğini duyurdu. Bunun yerine tüm Hintliler başparmakları veya gözlerinin taranması sayesinde tüm işlemleri gerçekleştirebilecek.

Kant, Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı açıklamada, “Hindistan’da her birimiz birer yürüyen ATM haline geleceğiz. Bu gelişme insanlık tarihindeki en büyük teknolojik gelişme olacak.” dedi.

Hint Devlet Bankası Başkanı Arundhati Bhattacharya ise, bu tür büyük bir değişimin mümkün olduğunu dile getirdi.

“Bu son derece mümkün bir şey.” dedi ve halihazırda 1,3 milyar nüfuslu ülkede 1,1 milyar insanın devletin tanımlama programına biyometrik verilerle kayıt edildiğini söyledi.

Hint hükümeti bu biyometrik verinin kullanılabileceği bir mobil ödeme uygulaması üzerinde çalışıyor. Ayrıca 30 dolara mal olacak taşınabilir parmak izi okuyucu da geliştiriyor.

Kasımda Başbakan Narendra Modi’nin yaptığı 500 ve 1000 rupilik banknotların tedavülden kaldırılması çağrısı sonrasında ülke, halihazırda sıkıntı yaşıyor. Bu iki banknot ülkedeki para birimleri arasında en çok kullanılan iki para ve para transferlerinin %90’ının nakit yapıldığı bir ülkede bu tür bir hamlenin kaos yaratması çok normal.

Modi yaptığı açıklamada nakit paranın yasaklanmasının vergi kaçırma ve kara para aklamanın yanı sıra nakitsiz bir topluma dönüşme konusunda da doğru bir adım olduğunu belirtiyor. Biyometrik ödemeye geçmek ayrıca yolsuzluğun da önüne geçebilir.

Nakdin yasaklanmasından sonra dijital ödeme sistemlerinin bir anda arttığı ancak bu sistemlerin tüm ülkeye yayılmasının pek mümkün olmadığı belirtildi. Zira ülkenin %70’inde akıllı telefon yok.

Kredi kartlarını kaldırmak ise çok daha büyük bir lokma olabilir ancak Hintliler denemekten yılmıyor gibi görünüyor.

Etiketler